12 syyskuuta 2010

Pieni Kansani Laulu, kunnianosoitus pohjoiselle raivaajasukupolvelle!
Mitä laulaisin kansasta, joka syntyi suksen kantapäälle/Nousi peuran polulle, kulki vastaseen kuin poro/Kantoi kontissa huomisen unelmaa/ Kansa, joka lauloi työn laulun/
Kansa, joka löysi onnen tunturin tältä puolen/Kansa, joka lauloi pienen kansani laulun,
laulun, laulun.

Näin runoilee Äkäslompolon T. S. Elliott, Uuttu-Kalle, uusimmassa näytelmässään Pieni Kansani Laulu, jonka ensimmäiset koko kansan näytökset olivat viikonloppuna
Äkäslompolon ulkoilmateatteri Ihmisen Ringissä.
Viikko sitten täydet "salilliset" katsoivat samassa paikassa elokuvia, nyt oli vuorossa balladi Pieni Kansani Laulu, kunnianosoitus pohjoisen peräänantamattomille ihmisille ja erityisesti naisille.
Näyttää siltä, että ruskasesonkina tapahtumiin kannattaa satsata, sillä kaikenikäistä yleisöä riitti. Oli mukava kuulla katselijoiden suusta spontaaneja reaktioita, hurraahuutoja ja Hei tämähän on hauska!-kommentteja.
Pieni Kansani Laulu tarjoaa jokaiselle jotakin. Ihmisen tarina kehdosta hautaan sisältää niin draamaa kuin huumoriakin. Nuuskakairalaiseen tapaan, niin kuin Mikael Niemelläkin, Kallen teksti lähtee lentoon iloa pursuavissa kohtauksissa ja herskyvissä kansanhahmoissa.
Kallen teksti toimii kuitenkin parhaiten lauluissa. Tunnetasolla ne koskettavat syvemmältä ja pellolaissäveltäjä Jari Vanhan melankolisessa musiikissa yhdistyy hienosti vanha laulunäytelmien Me tulemme taas-henki uuteen tornionlaaksolaiseen kansanmusiikkiin. Lieneekö sattumaa, sillä taustalla soittavat muun muassa perinneharmonikan mestari Tatu Kantomaa ja Erling Fredriksson pajalalaisesta Jordista! Tunnelman luonnissa suuressa roolissa ovat tietysti myös taitavat laulajat muun muassa Pellokvartetista ja erityisesti häikäisi solisteista Hannele Juutinen!
Ihmisen Rinki pienuutensa vuoksi jo asettaa rajoituksensa, joten mistään aiempien Velho-oopperoiden massiivisista esityksistä ei ole kysymys. Pieni Kansani Laulu istuu kuitenkin loistavasti nykypuitteisiinsa.
Uuttu-Kallen kanssa on monesti itketty menetetyn Velhoniemen vuoksi. Siellä ympäröivä luonto, järvi ja taivaalla mollottava kuu ja tähdet antoivat Velho-trilogialle tärkeät lisämausteet.
Toivottavasti Kallen paluu kotinäyttämölle ja hänen kansanlaulunsa saadaan myös levylle ja miksei filmillekin. Velho-oopperoiden dokumentointihan tyssäsi aikoinaan säveltäjä Ilja Saastamoisen suuriin palkkiovaatimuksiin. Se oli korvaamaton menetys. Onneksi Kari Kaulasen tuottama CD-taltiointi on olemassa.
Pieni Kansani Laulu-esitykset Ihmisen Ringissä Ylläksellä 17.,18., 24. ja 25. syyskuuta