04 heinäkuuta 2011

Tänään klo 14: Pikisaari Jazz, Tornio!
Historian havinaa: Nina Höynälä Kalottjazzin päänäyttämölle!
Kalottjazz & Blues-festivaaleilla, Torniossa koetaan sunnuntaina 3.7. historiallinen hetki, kun Pikisaaren lavalle nousee paikallinen huippulahjakkuus Nina Höynälä. Torniolainen jazzlaulaja on harvinaisuus ja festivaalin liki 30-vuotisessa historiassa ensimmäinen.
Yleisössä Nina on ollut useammankin kerran ja nimenomaan Pikisaaressa.
- Varmaan joskus 15-vuotiaana olin eka kertaa. Sieltä on jäänyt mieleen montakin hienoa esitystä. Viime vuosilta erityisesti Iiro Rantala ja Felix Zenger olivat ihan huippuja. Ruotsalainen Blacknuss oli loistavan monipuolinen, Lenni-Kalle Taipale ja paljon, paljon muita.
Nyt Ninan Pikisaaren ensivisiitistä on kulunut seitsemän vuotta ja on hänen vuoronsa valloittaa yleisö lavalta käsin
Vuonna 2007 uutisoitiin Ninan pääsystä kansainväliseen Lady Summertime-laulukilpailuun Aulangolla. Silloin kilpailujohtaja, pohjoisen poika, Osku Rajala puhui vielä ”ei-valmiista, 17-vuotiaasta lupauksesta”. Seuraavana vuonna tämä jazzin monitoimimies, muun muassa JazzRytmit-lehden päätoimittaja, sanoi Ninasta jo, että ”nuoressa naisessa on kansainvälistä tasoa”.
Lyhyessä ajassa Ninan kohdalla alkoi tapahtua ja allekirjoittaneelle antamassaan ensimmäisessä musiikkihaastattelussaan suuren kiitoksen nuori laulajatar antoi juuri Rajalalle.
- Jos minun täytyy nimetä joku löytäjä, se on juuri Osku. Hän on nostanut minua esille ja ollut koko ajan hirveän kannustava. Kritiikkiäkin olen saanut, mutta hyvin rakentavaa.
Kun Nina oli juuri ehtinyt laskea ylioppilaslakin päähänsä, hän yllätti pääsemällä ensimmäisellä yrittämällä Sibelius-Akatemian jazzosastolle. Rima opinahjossa on tunnetusti kansainvälisestikin korkealla. Nina pääsi mukaan ainoana laulajana koulun pitkään ohjelmaan, johon viimeksi oli otettu Susanna Hietala Club For Fivesta.
Arvovaltainen Sibelius-Akatemian valintaraatikin oli Ninan laulajan lahjoista haltioissaan. Muun muassa Jukkis Uotila hehkutti: ” Todellinen valopilkku. Hänen esiintymisensä oli vahvan heittäytyvää ja tulkinnan rytminen käsittely osoitti poikkeuksellista näkemystä. Soundi, fraseeraus ja kappaleiden sisäistäminen myös tekstin osalta todisti jo tässä kehitysvaiheessa harvinaista kypsyyttä.
Nyt Höynälällä opintoja on takana kolmisen vuotta ja maisterin papereihin on matkaa saman verran.
Ninan kohdalla on poikkeuksellista, että hän valitsi ykkösjutukseen jazzin iskelmän ja rockin sijaan, mutta siihenkin löytyy vastaus.
- Aivan pienenä kyllä lauloin kaikkea mitä radiosta tuli, erityisen paljon Katri-Helenaa ja Souvareita, mutta musiikkiluokilla sitten laulunopettaja Elina Kakko sanoi, että mulla on jazziin sopiva ääni. Kiinnostuin ja aloin kuunnella jazzia ja minua alkoi viehättää hirveästi vanha jazz, Ella Fitzgerald ja Louis Armstrong, heidän aikakausi.
- Nykyään minun omiin livesuosikkeihin kuuluvat esimerkiksi I`m a fool to want you. Se on jazzballadiversio Tuhon tietä kuljen-tangosta. Yleensä perussetissä ovat myös Annie Rossin Twisted ja Peggy Leen Black coffee.
Kalottjazzissa jazzstandardien lisäksi Ninalta on luvassa melodista jazzia, lattaria ja hänen omia sävellyksiä. Hän esiintyy Sibelius-Akatemiasta kootun yhtyeensä kanssa, jossa soittavat Tuomas Juhani Turunen pianoa, Sampo Hiukkanen tenorisaksofonia, Teemu Åkerblom bassoa ja Mikko Arlin rumpuja. (Kuva Fred Sten/JazzRytmit)