31 elokuuta 2011

Naiset näyttävät jazzille kaapin paikan!
Säveltäjä-kapellimestari Outi Tarkiainen ja laulaja Aila Ikonen yhdessä Norrbotten Big Bandin kanssa tarjoavat musiikkielämyksen vailla vertaa Haaparannan Folkets Husillä 8. syyskuuta klo 20 s.a. Outin jazzin ja klassisen kyllästämä sävelkieli yhdistyneenä Ailan lauluun, joka liikkuu lyriikan ja improvisaation välillä, koettelee
musiikillisia rajoja ja heittää kovan haasteen isolle orkesterille.
Rovaniemeläissyntyinen O u t i T a r k i a i n e n (1985) on jazzmaailman säveltäjälupaus, jonka käsityötaito säveltäjänä on hänen nuoresta iästään huolimatta vailla vertaa. Hänen musiikissa on vaikutteita nykypäivän modernista big band -musiikista, eurooppalaisesta jazzista sekä myös klassisesta musiikista.
Hän aloitti jazzuransa 13-vuotiaana Rovaniemen Big Bandissä. Sibelius-Akatemian jazzosastolla hän on opiskellut sävellystä vuodesta 2004 opettajinaan Kari Heinilä, Eero Hämeenniemi ja Veli-Matti Puumala. Tarkiaisen tuotantoon kuuluu big band-, kamarijazz- sekä vokaaliteoksia, sävellyksiä kamariorkesterille ja jazzsolistille sekä lukuisia sovituksia.
Hänen teoksiaan on esitetty useissa eri maissa sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, esittäjinä mm. Umo Jazz Orchestra, The Metropole Orchestra, Miami Concert Jazz Band, Henry Mancini Institute Chamber Orchestra ja Lapin kamariorkesteri.
Maaliskuussa 2008 Tarkiainen oli Slovenian Radion Big Bandin säveltäjä-kapellimestarivieraana
Ljubljanassa ja kesällä 2008 hän voitti 1. palkinnon kansainvälisessä Jazzverk 2008 -big band sävellyskilpailussa Sandvikenissa, Ruotsissa. Hän valmistui musiikin maisteriksi 2010.
A i l i I k o n e n on laulajanimenä vielä varsin tuntematon jazzyleisölle, mutta asiantuntijat nostavat hänet jo usein jazzlaulajattariemme ykkösen Johanna Iivanaisen rinnalle. Hänen lauluaan kuullaan muun muassa yhtyeissä Kvalda, Hereä ja Korpi Ensemble. Keskisuomalaisen jazzkriitikko Pertti Ronkainen muun muassa kirjoittaa laulajattaresta seuraavaa:
" Ikosesta on kasvanut hieno tulkitsija. Hän uskaltaa laulaa pelkistetysti kokonaisen laulunkin tunnelman niin vaatiessa, ja heittelee muualla huikeita koristeluja juuri oikeisiin paikkoihin.
Laulavana “soittimillisena” improvisoijana Ikonen on Suomen ykkönen. Pakko siis sanoa, että tervemenoa maailmalle. Ei löydy Euroopasta eikä Amerikasta mitään juuri tällaista, sen verran persoonallista, huikean taitavaa ja musikaalista on Ikosen lento.Turha siis jäädä Helsinkiinkään loppuiäksi pyörimään."