tiistai 8. helmikuuta 2011

Maailmanluokan rumpali Conrad Isidore Tornioon!
Mukana tulevalla Jimi Hendrix-julkaisulla! Lapin-kasteensa Ylläs Jazz Bluesissa saanut rumpali
Conrad Isidore soittaa myös toisen bändikeikkansa pohjoisessa, nimittäin Tornion kaupunginhotellissa 12. helmikuuta Lapland Tattoo Weekendin yhteydessä. Viime vuonna vapunpäivänä Los Angelesista Helsinkiin muuttanut huippurumpali on tyytynyt toistaiseksi soittamaan vain Club Liberten sunnuntaijameissa, Helsingin Kolmannella Linjalla, mutta pohjoinen blueslegenda Henry Ojutkangas on saanut Conradin myös keikoille ja Henry O`Bandinsä rumpaliksi, jossa basistin tontista vastaa Iiro Kautto.

Conrad kertoo nauttineensa Suomen lämpimästä kesästä, mutta Helsingin lumen paljous on ollut hänelle ihmetyksen aihe. Aiemmin hän on nähnyt lunta vain Lontoossa, jonne hän nuorena miehenä muutti pieneltä Karibianmeren saarelta Dominicasta.
Maailma on täynnä kiinnostavia tarinoita, rumpali Isidoren on yksi niistä. Hän on soittanut suurten nimien Jimi Hendrixin, Peter Greenin, Joe Cockerin, Manfred Mannin, C,S,N & Y:in, Memphis Slimin ja monen muun kanssa. Hän eli 1960-ja 1970-luvuilla tapahtumien keskipisteissä Lontoossa ja Los Angelesissa.
Conrad muutti Suomeen siitä klassisesta syystä eli naisen vuoksi, mutta tarina ei ole se tavallinen.
- Ensi kerran tulin Suomeen jo kesällä 1964 kiertävän tivolin mukana. Lauloin myös suomalaisessa bändissä Four Devils, joka oli Suolahdesta. Me kiersimme Suomea kesäkuusta syyskuuhun ja tällä reissulla tapasin nuoren Eevan Joensuusta ensi kertaa. Hän vei minut kotiinsa ja esitteli perheelleen. Ihastuttiin, mutta meistä tuli vain hyviä ystäviä, koska hän oli vielä kouluikäinen. Kun palasin Lontooseen, jonkin aikaa oltiin kirjeenvaihdossa, kunnes yhteys katkesi.
- Huhtikuussa 2010 Eeva sitten löysi minut yli 40 vuoden jälkeen Facebookista ja toukokuun 1. päivä muutin jo kimpsuineni hänen luokseen Helsinkiin.
66-vuotias Conrad sanoo ottaneensa viime vuodet hektisten nuoruusvuosien jälkeen rauhallisemmin. Ennen Suomeen tuloa hän keikkaili pääasiassa Los Angelesin ympäristössä. Oululaisesta Henry Ojutkankankaasta Isidore sai vihiä nykyään Kaliforniassa asuvalta rumpaliystävältä Billy Carsonilta, joka asui Suomessa pitkään ja muistetaan parhaiten Hyvät Herrat-tv-sarjasta ja Kojon ja Jukka Tolosen bändeistä.
Conrad kuuluu musikaaliseen sukuun. Vartuttuaan hän innostui Dominicalla perinteisestä kalypsosta ja steelrummuista, mutta ensimmäisen rumpusettinsä hän sai tädiltään Annalta ollessaan aivan lapsi.
- Anna muuten täytti kesällä 101 vuotta ja tanssii yhä. Kiitos hänelle ja Herra hänen hyvää sydäntään suojelkoon, Conrad huomauttaa.
Hänen lisäksi Isidoren suvusta ovat pärjänneet musiikkimaailmassa Conradin pikkuveljet Gus, joka on Sealin laulunkirjoittaja ja Reggie, joka on soittanut rumpuja muun muassa Robin Trowerin bändissä.
Isidoren muutettua Karibialta Lontooseen, hänelle avautui aivan uusi musiikillinen maailma. Suomi-seikkailun jälkeen hän alkoi herättää enemmän ja enemmän huomiota taitavana rumpalina ja hänen läpilyöntinsä tapahtui Sundae Times-yhtyeessä, joka mausti karibialaisilla rytmeillä rockia ja toi keikoille rockeliitin niin Beatlesit kuin erään Stephen Stillsin, jota voitaneen pitää Conradin keksijänä.
- Kyllä Stephen oli minulle linkki suurempiin ympyröihin, niin se oli basistillemme Calvin Fuzzy Samuelsillekin. Päästiin soittamaan Stillsin ekalle soololevylle.
- Sundae Timesinkin kanssa ehdittiin tehdä myös yksi albumi President-merkille From Us Coloured Kids, jonka tuotti Eddie Grant, tuttu monelle varmaan Electric Avenue-hitistään.
Stephen Stills oli jo noussut maailmanmaineeseen Crosby, Stills, Nash & Young-nelikossa. Hän levytti ensimmäisen oman levynsä 1970 Lontoossa ja sen raidoilla vierailivat muun muassa Eric Clapton, Booker T ja John Sebastian, mutta Conrad pääsi studioon itsensä kitaristi Jimi Hendrixin kanssa.
- Se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun tapasin Jimin. Ei me puhuttu mitään, vain jammailtiin yhdessä Jimin ja Stephenin kanssa. Asuin silloin Portobello Roadilla, viiden minuutin kävelymatkan päässä Island recordsin studioilta.
- Levylle päätyi kappale Old times, good times. Vähän I`m a man-tyylinen, Isidore muistelee.
Kun kysyn häneltä, onko hän mukana pari vuotta Stephen Stillsin arkistoista löytämillä Hendrix-nauhoituksilla vuosilta 1969 ja 1970, jotka piakkoin julkaistaan Jimin suvun mukaan CD:nä, vastaus on myönteinen
- Lontoon sessioissa 1970 nauhoitettiin useampi kappale. Niitä ei ole julkaistu missään lukuunottamatta karmeaa miksausta White nigger-biisistä. En tiedä, mitä Stephen on sille tehnyt, alkuperäinen nauhoitus ainakin kuulosti tosi hyvältä, Conrad ihmettelee.
Tuo Stephen Stillsin esikoisalbumi oli lähtölaukaus Conradin "hulluille päiville". Se teki hänestä kysytyn studiorumpalin, niin Lontoossa kuin Los Angelesissakin, jonne hän muutti 1970-luvun puolessa välissä. Hän teki kiertueet Joe Cockerin ja Manfred Mannin kanssa ja keikkaili oman fuusiobändinsä Hummingbirdin kanssa, mutta hänet muistetaan parhaiten kuitenkin lukuisilta levytyksiltä. Conradin puumerkki löytyy muun muassa pianisti Memphis Slimin albumilta Blue Memphis (feat.Peter Green), Elkie Brooksin ja Robert Palmerin Vinegar Joe-bändin esikoislevyltä, Free-kitaristi Paul Kossoffin ainoaksi jääneeltä soololta Back Street Crawler, Bob Marley-kitaristi Junior Murvinin yhtyeen Hansonin albumilta, Joe Cockerin parilta levyltä ja Terry Reidin klassiselta Riveriltä. (Viimemainittu herrahan muistetaan parhaiten, siitä että hänelle tarjottiin ekana Led Zeppelinin laulajan pestiä, mutta hän kieltäytyi ja ehdotti Robert Plantiä!)
Stephen Stills & Jimi Hendrix (1970) : Old Times Good Times