WAOn sydän sykki Wilho Akseli Ollikaiselle. Yhtye teki kunniaa monipuoliselle kansantaiteilijalle Haaparannan Säivisin kylätalolla ja se tuntui.
Kuultiin pakahduttava kokonaisuus, ei vain Wilhon ilakoivia, humoristisia ralleja, vaan myös sydänverellä kirjoitettuja rakkauslauluja.
WAO ei ollut myöskään vain laulua, vaan myös tanssia, herkkää runonlausuntaa ja hyvin Wilhon tunteneiden muusikoiden muistoja.
WAO: Arto (vas.), Jan, Susanne, Göran & Markus |
WAO, Jan Johansson ja ja Susanne Rantatalo Jordista, Markus Falck ja Göran Eriksson JP Nyströmsistä ja suomalainen Arto Järvelä, tuttu mm. JPP:stä ja Pinnin Pojista hurahtivat Wilhon musiikkituotantoon kukin tahollaan, mutta vasta vuonna 2014 Tjära Människa, musiikkinäytelmä Wilhosta toi heidät ensi kertaa yhteen ja kolme vuotta myöhemmin ilmestyi albumi Maailma On Hullu.
Wilho jätti jälkeensä kaksi banaani-laatikollista kasetteja kaiken muun taiteilun lisäksi ja mitä WAO:lta vielä kuulemmekaan, sillä vasta toinen banaani-laatikko on läpikäyty.
Savossa syntynyt Wilho vietti elämänsä 15 ensimmäistä vuotta isovanhempiensa huomassa Rautavaaran sivukylällä, kunnes muutti äitinsä Fannyn luokse Ruotsin Hakkakseen.
Parhaiten hänet tunnetaan laulustaan Kuppari, jonka ruotsintornionlaaksolaisten tietoon nosti kansanmusiikkiyhtye JP Nyströms. Samana vuonna 1977, kun yhtye perustettiin Göran ja Markus tapasivat Wilhon ensimmäisen kerran. Hasse Alatalon konserttiäänitys Kupparista päätyi Pekka Arton suosittuun radio-ohjelmaan ja hittihän siitä tuli Tornionlaaksossa.
Wilho kokeili maanviljeilijän ammattia, kaivosmiehenäkin hän toimi Malmivaarassa, mutta taide veti puoleensa. Hän kärsi myös psyykkisistä ongelmista. Harhat vaivasivat ja mielialat vaihtelivat masennuksesta maniaan.
Konsti oli Wilhon paras medisiini ja pelastus, niinkuin monen isommankin mestarin, Mika Waltarin tai Beethovenin.
Arto kertoo Wilhon matkasta Kalevala-mitassa |
Viiden tähden ilta Säivissä. Toivottavasti jatkoa seuraa! Arto Junttila |