30 syyskuuta 2021

LÄJÄ, KONEIDEN JA KISSOJEN ORJA-dokkari oli ensi-illassa Aineen taidemuseolla

 Kerrassaan mainio henkilökuva monipuolisesta taiteilijapersoonasta Veli-Matti "Läjä" Äijälästä!

Ennen elokuvan alkua kuultiin  elävänä The Kolmas-yhtyettä. Konemusiikkiin Läjän innosti nuorena M.A.Nummisen sähkökvartetti ja soite Kaukana väijyy ystäviä. 

Allekirjoittaneelle vasta toinen Läjä-live. Jo oli aikakin, sillä edellinen oli 1979 Tornion Kevyen Musiikin Katselmuksessa, jossa TK otti ensiaskeliaan.

Luonnollisesti dokumentin  keskiössä oli Terveet Kädet-historia ja valkokankaalla  muistelemassa sen tärkeimmät soittajat.  Paljon oli löytynyt myös liikkuvaa ajankuvaa Torniosta!
Ilahduttavan paljon nähtiin ja kuultiin myös The Sultansia, Hound Dog Taylorin innoittamaa bluespumppua, mikä on kovassa huudossa varsinkin alan piireissä etelässä. Pohjoisessa Torniokin on vielä korkkaamatta!

Janne Leimola

Paikalla dokumentin ensi-illassa oli ohjaaja Janne Leimola ja ennen elokuvan esitystä puhui paikallinen politikko  Jan-Mikael Hakomäki. Hän kaipasi Tornion musiikkielämään omaehtoista tekemisen meininkiä kuten 40 vuotta sitten. Mukava uutinen oli, että Porthanin koulusta on tekeillä paikka vaihtoehtokulttuurille.

Jospa piankin alkaa tapahtua, sillä säikhäyttämistähän Tornion musiikkielämäkin  kaipaa!