13 elokuuta 2010

Filmitähtiä Lapissa!
Lappilaisia hellitään kolmella kotimaisen elokuvan ensi-illalla, mikä on tosi harvinaista. Ennakkoesityksissä lappilaiset pääsevät näkemään filmit muutamaa viikkoa muuta Suomea aiemmin.
Ivalon elokuvateatteri Aslakissa esitetään kutsuvierasyleisölle 20. elokuuta Mika Kaurismäen tekemä dokumentti Vesku. Paikalla saapuu myös elokuvan päähenkilö kaikkien tuntema Vesa-Matti Loiri, joka piipahtaa näytännössä Inarin mökiltään.
- Elämäkerta on nyt tässä, muuta ei tarvita. Minulle sopi tämä tekotapa paremmin kuin kirja, tyytyväinen Loiri kommentoi Iltalehdelle Mika Kaurismäen tekemää potrettia ja kuvasi sitä rehelliseksi.

Elokuvassa Vesku kertoo omalla karismaattisella tavallaan uransa vaiheista. Hän tapaa tärkeitä ihmisiä uransa varrelta sekä pohtii suhdettaan julkisuuteen, läheiseen työtoveriin Spede Pasaseen, elämänsä naisiin sekä omiin lapsiinsa.
Elokuvassa esiintyvät muun muassa taiteilijan lähipiiristä Lily Loiri (Veskun äiti), Jenni ja Joonas Loiri, ex-vaimo Stina Toljander, ex-rakkaat Lenita Airisto ja Marita Hakala, sekä näyttelijät Esko Salminen ja Hannele Lauri sekä ohjaaja Kalle Holmberg.
Vesku päästää katsojan lähelle pohtiessaan elettyä elämäänsä, jota menestys on siivittänyt, mutta johon mennyt aika on jättänyt myös jälkensä. Mitään suuria paljastuksia elokuva ei sisällä.
Hän puhuu elokuvassa myös avoimesti sairaudestaan, joka on varjostanut hänen elämäänsä viime vuodet kuitenkaan antamatta sen vaikuttaa hänen työhönsä taiteilijana ja esiintyjänä.
Vesku-traileri http://www.youtube.com/watch?v=o8nAERPLo2U
Hyvää puuta (sis.Vesku-leffan matskua) http://www.youtube.com/watch?v=hSFmsPJYis8
Kino Ylläs- festivaali (1.-5.9) tuo Äkäslompoloon Napapiirin Sankarit elokuvan tähdet Jasper Pääkkösen, Jussi Vatasen ja Timo Lavikaisen ja tietysti ohjaaja Dome Karukosken. Elokuva nähdään ulkoilmateatteri Ihmisen Ringissä 1. syyskuuta klo 21.30. Muualla maassa se alkaa pyöriä 15.10. alkaen!
Napapiirin Sankarit on komedia lappilaisesta Jannesta, joka lähtee eräänä lauantai-iltana hommaamaan digiboksia kavereidensa kanssa, jotta Jannen avopuoliso Inari ei muuttaisi etelään. Inari on nimittäin lopen kyllästynyt Jannen saamattomuuteen tässäkin asiassa. Janne ei ole hankkinut digiboksia, vaikka Inari on antanut siihen rahatkin. Kolmikon matkasta kehittyy yön yli kestävä seikkailu napapiirin hyisissä maisemissa. Yllättävien haasteiden kautta jokainen heistä löytää jotain olennaista. Mutta riittääkö se Jannen parisuhteen pelastamiseen?
Napapiirin Sankareiden keskeisissä naisrooleissa nähdään Pamela Tola ja Miia Nuutila . Elokuva aloittaa Kino Ylläs-tapahtuman, jonka päävieras on
ohjaaja Timo Koivusalo. Hän tuo mukanaan pohjoiseen Täällä Pohjantähden Alla-elokuvan kakkososan. Sen ensiesitys on Ihmisen Ringissä 3. syyskuuta.
Täällä Pohjantähden Alla-traileri- http://www.youtube.com/watch?v=luoo1P-29n4
PS. Lapin Radio (Jorma Korhonen): Ohjaaja Dome Karukoski lähes pomppi ilosta Yllästunturilla keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Hänen ensimmäinen komediansa Napapiirin sankarit otettiin vastaan hurjin aplodein Kino Ylläs elokuvatapahtumassa. Yli 600 ihmistä hurrasi ja hakkasi käsiään yhteen elokuvan loputtua Ihmisen ringissä, ulkoilmateatterissa.