01 elokuuta 2010

Markoolio Haaparannalle!
Ruotsin hauskimmaksi suomalaiseksikin kutsuttu Markoolio esiintyy Haaparannalla sunnuntaina 8. elokuuta osana naapurin viihdekarusellia Diggiloota, joka tuo Cape Eastin ulkolavalle muitakin kovia ruotsalaisnimiä kuten Alcazarin, Lasse Holmin, Jessica Anderssonin ja Erik Linderin.
Markoolio eli Marko Kristian Lehtosalo, syntyi 1.tammikuuta 1975 Lahdessa ja kuuden kuukauden ikäisenä hän muutti vanhempien kanssa Ruotsin Nackaan. Koulussa hän oli huono oppilas ja ainoa mihin hän pääsi kehnolla todistuksella oli peltiseppälinja. Se ei kuitenkaan Markoa innostanut ja hän lopetti vuoden opiskelun jälkeen. Hän aloitti sen sijaan vuoden kestävän mediakoulutuksen, jonka järjesti paikallinen TV-asema Nackassa.
Hänen musiikkiura alkoi sattumasta. Markolla ja hänen kavereillaan oli tapana laulaa bussissa yhtä omaa kappaletta, kun he matkustivat kaupunkiin juhlimaan. Eräään kerran samaan bussiin osui kaksi levytuottajaa. Kun bussi tuli Slussenille, he tulivat Markon juttusille ja kertoivat, että he pitivät laulusta ja halusivat tehdä yhteistyötä. He saivat Markon puhelinnumeron ja soittivat muutamaa päivää myöhemmin. Vuonna 1998 ilmestyi Markoolion eka sinkku Sommar och sol, josta tuli iso hitti.
Sen jälkeen Markoolio on nähty tuon tuosta Ruotsin listojen kärjessä. Pilke silmäkulmassa tehty sekoitus aurinkoista hiphoppia, reggaeta ja diskoa on purrut hyvin kuulijoihin. Tutuimpia Markoolion menestyksistä ovat Vi drar till fjällen, Mera mål, Jag orkar inte med ja tietysti Rocka på, jonka hän levytti Boppersin kanssa ja jonka suomeksi lauloi Pate Mustajärvi nimellä Rokataan vaan.
Markoolio on laulanut myös musikaaleissa ja tehnyt lastenohjelmia TV:lle. Hän puhuu sujuvasti suomea ja onpa hän levyttänyt yhden albumillisen laulujaan äidinkielellään. Suomessa Syntynyt julkaistiin Ilkka Vainion ja Risto Asikaisen käännöksin vuonna 2004.

Vi drar till fjällen-http://www.youtube.com/watch?v=DHzdWcJ9_N8
Jag orkar inte mer- http://www.youtube.com/watch?v=GdmQuT570dg
PS. Diggiloo keräsi Haaparannalle yli 3200 kuulijaa. Vaikka kolme Suomen keikkaa jouduttiin perumaan muun muassa Pietarsaari vähäisen ennakkomyynnin vuoksi, se ei porukkaa masentanut, vaan se jäi päiväksi rajalle. Muun muassa Kukkolaforsenilla käytiin.
Dagbok:Efter spelningen i Haparanda så valde produktionen att stanna upp en extra dag - fyllda av all go energi vi fick från er som besökte konserten var vi tvungna att göra nått av all possitiv energi. Det vart stora äventyr uppe i norr.