28 lokakuuta 2011

Palsa, Mukka ja Mäntyranta pääsivät suojaan!
”Jos hiihtää Palsa taivaassa, toivon suksiin pitoa ja toivon hyvää luistoa,
ettei mene hermot matkalla Getsemaneen...”
Näin lauloi Samuli Putro Yle Teemalla viime talvena ohjelmassa Suojele Minua.
350 ehdokkaan joukosta valittiin tv-sarjaan viisi suojelemisen arvoista kohdetta ja yksi niistä oli taiteilija Reijo Raekallion ehdottama Kalervo Palsan ateljeerakennus Getsemane.
Kun kotiseutuneuvos Kauko Sorjonen näki ohjelman, hän ei aikaillut. Sorjosen säätiö osti Palsan ateljeen ja samassa pihapiirissä sijaitsevan kotimökin.
Piakkoin Kittilä saa siis Reidar Särestöniemen museon rinnalle myös yleisölle avoimen Kalervo Palsan museon. Museot tulevat jatkossa tekemään tiivistä yhteistyötä.
- Kunnostustyön ensimmäinen vaihe on suoritettu muutama kuukausi sitten. Palsan pihapiirin huonokuntoiset rakennukset peitettiin asiantuntevasti pressuilla, jotta vältytään enemmiltä vaurioilta, kertoo Särestön museonjohtaja Liisa Tervahauta, joka paljastaa, että "kattotalkoista" nähdään elävää kuvaa YLE Teemalla 18.joulukuuta.
Ateneumin taidemuseo on saanut merkittävän taideteoslahjoituksen, joka käsittää kirjailija ja kuvataiteilija Timo K. Mukan kuvataiteellisen jäämistön. Yli sata taideteosta sisältävän lahjoituksen ovat tehneet taiteilijan puoliso Tuula Mukka sekä pariskunnan lapset Tuuli ja Johan Mukka. Kokoelmasta koottu FOKUS-näyttely avataan Ateneumissa 1. marraskuuta keskustelutilaisuudella, jossa ovat mukana kirjallisuudentutkijat Elina Arminen ja Toni Lahtinen ja taidehistorioitsija Anu Utriainen. Näyttely on avoinna 12.12.2012 asti.
Viikko sittenhän Mukan perikunta lahjoitti kirjailijan arkistoaineiston Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistoon. Luovutus sisältää muun muassa Mukan keskeisten romaanien käsikirjoitusten eri versiot, henkilökohtaista kirjeenvaihtoa, oikeudenkäyntiasiakirjoja ja lehtileikkeitä.
Hiihtäjälegenda Eero Mäntyrannan museon lopetettua Pellon Vihreällä Pysäkillä kolmisen vuotta sitten, esineistöä kaupattiin kunnalle, mutta kauppoja ei ole syntynyt.
Nyt Mäntyrannan uraa laajasti esittelevä esinekokoelma on muuttamassa etelään. Suomen urheilumuseo on saamassa sen suojiinsa. Opetusministeriö on luvannut hankkeeseen rahat.