24 lokakuuta 2011

Torniolaisverta Kuorosodassa!
Lordi on valinnut Rovaniemen kuoroonsa monta korkealta ja kovaa laulavaa laulajaa, mutta parasta korttiaan hän vielä säästelee.
On jännittävää nähdä, missä vaiheessa hän lyö pöytään, kuoron varsinaisen heavyässän Sapattivuodesta tutun laulajan Hannu Paloniemen.
Ensi perjantaina kello 20.00 kilpailun ensimmäisessä suorassa tv-lähetyksessä Nelosella Lordin kuoro esittää Twisted Sister-klassikon We're not gonna take it, jossa solisteina ovat Caleb Li, Aki Mikkonen ja Petri Korhonen.
Torniossa nuoruutensa viettänyt Hannu on syntynyt Rovaniemellä ja sinne hän palasi Helsinki-vuosien jälkeen toimien nykään suomen kielen opettajana.
-Tajusin vasta 15 vuoden jälkeen, että pääkaupunki ei sovi minulle. Rytmikäsitykseni oli sinne aivan väärä ja niinpä lähdin takaisin pohjoiseen, Paloniemi sanoo.
Vaikka Sapattivuosi jäikin, musiikki ei ole kuitenkaan Hannulta kokonaan unohtunut, vaan hänellä on Rollossa oma folkrockyhtye Palokärki, joka esittää hänen kirjoittamiaan helismaahenkisiä lauluja.
Sapattivuoden perustivat Hannu ja CMX:stä tuttu Janne Halmkrona. Toisiinsa he tutustuivat jo vuonna 1974 Torniossa.
- Jannen kanssa leikittiin samalla hiekkalaatikolla ja oltiin samassa lastentarhassa VPK:n vieressä. Asuttiin Suensaaressa ja Näränperän metsiin rakennettiin majoja ja leikittiin viisikkoa. Kerättiin myös sammakonkutua, mutten enää muista miksi, Hannu naurahtaa.
Muutaman vuoden jälkeen yhteys Janneen katkesi, kun Halmkronat muuttivat maan puolelle eli Putaan kaupunginosaan.
- Varhaisvuosista muistan myös, että voitin hiihtokilpailut kolmannella luokalla. Kiersin Pohjan stadionin nopeiten. Silloin omasta mielestäni olin saavuttanut kaiken ja urheilu sai jäädä ja manguin itselleni kitaran.
- Sitten hiukan myöhemmin soitettiin Porkan Villen kanssa Lammassaaressa nuotiobluesia ja näin myös Terveet Kädet Husalla. Se oli mykistävää. Silloin aistin luultavasti ensimmäistä kertaa elämässäni puhdasta energiaa.
Vuonna 1987 kun Hannu lähti opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta Helsinkiin, tiet Jannen kanssa taas yhtyivät. CMX: n alkuaikoina Hannu toimi yhtyeen roudarina ja omalla tahollaan hänellä oli punkbändi Der Schloss.
Sapattivuosi-yhtye syntyi rakkaudesta raskaaseen rockiin auton takapenkillä välillä Jyväskylä-Helsinki. Pikkuhiljaa treenikämpällä soitto kulminoitui Ozzy Osbournen aikaiseen Black Sabbathiin. - Yhtyeeseen, joka kirjoitti heavymetallin aakkoset jo 1970-luvulla.
Black Sabbathia Paloniemi pitää nerokkaana yhtyeenä, joka yhdisti hienosti bluesin, progen ja heavyn. Hänen Sabbath Top3:een kuuluvat Sabbath Bloody Sabbath, Spiral Architect ja Gypsy.
- Ozzyn alkukantainen ääni ja Tony Iommin kitarariffit tekevät heidän musiikista omintakeisen. Kuulin yhtyettä ensi kertaa kaverin luona. Pikkupoikana kirkonkellot, ukkonen, ja laulajan raaka laulu kuulostivat tosi uhkaavilta. Ensimmäinen itse ostamani levy oli yhtyeen Masters of Reality, jonka hankin Haaparannan J-Musicista.
Aluksi Sapattivuosi lauloi englanniksi, mutta vähitellen äidinkielen opettajalta alkoivat luonnistua yhtyeen kappaleiden käännöksetkin. Mikään helppo homma se ei ole ollut.
- Mukana teksteissä on paljon omaa tunnetta, pohjoista mielenmaisemaa ja suomalaista mentaliteettia, mutta olen pyrkinyt säilyttämään alkuperäisten sanoitusten tunnelman. Raskaan musiikin ystäville biisit ovat pyhiä ja teknisestikin olen yrittänyt tavuttaa ne mahdollisimman oikean kuuloisiksi, Hannu sanoo.
Uransa aikana Sapattivuosi julkaisi kolme albumia, joista kahdella Paloniemi oli mukana. Loppuvaiheessa yhtyeen laulajana toimi Marco Hietala.