10 kesäkuuta 2011

Ike Turnerin Rockett 88
oli historian ensimmäinen rock`n`roll-levytys!
Tänään tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta, kun Rockett 88 saavutti Amerikan R&B-listan ykköspaikan ja kärjessä se pysyi viisi viikkoa. Kappale äänitettiin maaliskuussa 1951 Memphisissä tuottaja Sam Phillipsin johdolla.
Sen takaa löytyy huippumuusikko Ike Turner (1931-2007). Levyllä soitti hänen bändinsä, Ike itse pianoa, mutta levyetikettiin lätkästiin nimi Jackie Brenston and His Delta Cats, koska sinkun tuottajalla oli muita suunnitelmia Iken suhteen.
Ike Turner sai eläessään paljon muutakin aikaan, mutta valitettavasti suuri yleisö tulee aina muistamaan hänet vain vaimonsa Tinan pieksäjänä. Ensin ilmestyi elämänkerta Minä, Tina (1998) ja sitten sen pohjalta tehtiin elokuva. Niiden jälkeen Iken oli vaikea saada keikkoja Amerikassa ja hän joutui liikkumaan loppuelämänsä henkivartijan kanssa, sillä "kaikki" vihasivat häntä. Turner lynkattiin ilman mahdollisuutta puolustautua.
Ikeä pidettiin myös siipiveikkona, joka ei ollut mitään ilman Tinaa. Totuus on kuitenkin, että Ike oli luunkova ammattilainen jo ennen Tinan tapaamista; Kitaristi, laulaja, pianisti ja kykyjenetsijä, joka muun muassa keksi Howlin`Wolfin ja soitti BB Kingin läpimurtohitillä Three o`clock blues.
Iken jaTinan avioliitto oli myrskyisä, mutta kesti 16 vuotta. Pari teki liki 30 albumia ja 25 R&B-hittiä, mutta suurelle yleisölle he tulivat tutuiksi covereilla Proud Mary, River Deep Mountain High, Honky Tonk Woman ja Get Back.
Tinan jätettyä Iken vuonna 1976 kokaiini, alkoholi ja vankila värittivät hänen elämäänsä enemmän ja enemmän.
Rovaniemeläisen Roots`n River Bluesin kummisetä, huippukitaristi Otis Grand toimi Iken kitaristina ja bändinjohtajana vuosina 1998-2001. Turnerin piti tulla kesällä 1998 Rootseihin, mutta koko hänen Euroopan kiertueensa kariutui managerisotkuihin. Liitteenä olevan Iltis-juttu jo valottaa Otiksen suhdetta Ikeen, mutta mestarin poismenon jälkeen 12.12. 2007 Grand oli valmis kertomaan enemmän, millainen tämä iso paha susi oli hänen mielestään, sillä he pitivät yhteyttä loppuun asti.
- Ike luotti vain muutamiin ihmisiin ja olin onnekas kuuluessani heihin. Hän jakoi kanssani useita henkilökohtaisia tarinoita, joista aion kertoa vain yhden.Hän ei koskaan lyönyt Tinaa. Kyllä he riitelivät, mutta ikinä hän ei kohottanut kättä vaimoaan vastaan.Tina kehitteli jutun lakimiestensä kanssa voittaakseen avioerokiistan. Toki heillä oli ongelmia kuten muillakin pariskunnilla.
Asiat kääntyivät ikäville raiteille, kun Phil Spector ja muut ryhtyivät painostamaan Tinaa soolouralle ja hankkiutumaan eroon aviomiehestään.Tinasta tuli itsepäinen ja hän lopetti Iken kuuntelemisen-kieltäytyen laulamasta kappaleita tai palaamasta lavalle encoreiden ajaksi...tehden mitä vain suuttuuttaakseen Iken ja saadakseen siten tekosyyn avioerolle.
Muistakaa. Tinaa kehoitettiin toimimaan näin. Ja muistakaa! Maailma mieltää Iken vaimonpieksijäksi vain Walt Disney-elokuvan perusteella ja kyllähän me tiedämme millaisia satuja Disneyn filmit ovat.
Luonnollisesti bluesin lempeä jättiläinen Otis Grand oli mukana myös Ike Turnerin hautajaisissa.
- Se oli fantastinen jäähyväinen suurelle miehelle. Kaikki olivat siellä, Little Richard, Salomon Burke, Phil Spector ja monet muut muusikot.
Ike makasi avoimessa arkussa puettuna suosikkilava-asuunsa Fender Stratocaster vierellään. Monet pitivät puheita. Minusta paras oli Phil Spector. Hän todella kertoi totuuden, eikä välittänyt. Hän puhui Tina Turnerista, kuinka kiittämätön hän oli siitä, että Ike loi hänet. Phil oli todella kiukkuinen. Pastori Salomon Burke oli myös äänessä ja hän siunasi kaikki. Iken bändi Kings of Rhythm esiintyi tilaisuudessa livenä ja New Orleans-tyylinen hautajaisbändi soitti hautuumaalla arkkua laskettaessa. Ne olivat hienot hautajaiset ja Ike takuulla arvosti niitä matkalla taivaan suuriin jamsessioihin.
OTIS GRAND esiintyy perinteisessä Roots´n River Bluesissa (23.-24.9) Tulossa Rovaniemelle ovat myös kitarataiturit Bob Brozman (USA) ja Steve James (USA).