19 kesäkuuta 2011

Le Havre valloitti Sodankylässä!Artikkelin kuva
Sodankylän elokuvajuhlien kävijämäärä ylitti reilusti 26 000, mikä on 26. kertaa järjestetyn festivaalin yleisöennätys. Kaikkiaan esitettiin yli 80 elokuvaa ja näytöksiä oli noin 120.
Festivaalihistorian suosituin näytös oli Aki Kaurismäen Le Havren Suomen ensi-ilta .Toistakymmentä minuuttia kestäneiden aplodien ja valtaisan suosion vaikutuksesta Le Havre sai myös uusintaesityksen telttaan festivaalin viimeisenä yönä keräten näin yhteensä lähes 1 500 katsojaa.
Mikko Piela kirjoittaa Uuden Suomen nettilehdessä: "Sanotaan, että romantiikka se ei sovi jätkälle. Aki Kaurismäelle se sopii. Hän tyhjentää elokuvallisen haulikkonsa molemmat putket katsojan sydämen kumpaankin kammioon käyttämällä kahden onnellisen lopun ratkaisua. Mitä tästä nyt sanoisi? "Le Havre" on koru elokuvaksi. Se saa ihmisen kaihoamaan sellaista Eurooppaa, joka on joskus elänyt unelmissamme. Elokuvan ihmiset ovat tasapainoisia, kohteliaita ja syvästi inhimillisiä. Tekisi mieli sanoa, että jopa ne, jotka ovat niin sanotusti pahoja eli kylmän hallintokoneiston osasia.
Rakastettu yleisösuosikki oli myös Mika Kaurismäen Mama Africa, joka yleisön toivomuksesta vielä uusittiin festivaalin viimeisenä näytöksenä sunnuntai-iltana. Kaurismäen veljekset molemmat olivat läsnä elokuviensa esityksissä.
Urheilusta kiinnostuneille kerrottakoon, että perinteisen jalkapallo-ottelun Sodankylä vastaan globalisaatio voitti Sodankylä 6 -3, vaikka vieraiden riveissä pelasivat sellaiset jalkapallosuuruudet kuin Atik Ismail ja Jukka Virtanen 78 v.