06 kesäkuuta 2011

Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä!
Totta(ei tarua) Netissä kysellään usein yhtyeen Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä perään. Se on jätetty tyystin huomiotta kevyen musiikin bibliografioissa, vaikka se tekikin lyhyen olemassaolonsa aikana mainiota musiikkia, kaksi sinkkua ja yhden albumin.
Yhtyeen perustivat vuonna 1979 Vallilan osuuskunnan talossa Helsinkiin opiskelemaan tulleet kajaanilainen Markku Lonkila, kannuslainen Kyösti Kattilankoski ja torniolainen Pentti Laitinen.
He esiintyivät lähinnä opiskelijabileissä ja aluksi he kutsuivat porukkaansa itseironisesti nimellä Suolapatsaat.
Kantaaottavia, folkmaisia lauluja esittävä kolmikko sai pian ympärilleen muitakin musisoivia opiskelijoita ja parhaimmillaan yhtyeeseen kuului seitsemän jäsentä, edellämainittujen lisäksi Irja Wilska, Lauri Astala, Jouko Kovanen ja Veli-Matti Pietikäinen.
Vuonna 1980 yhtye osallistui Soundi-lehden sävellyskilpailuun ja he voittivat koko kisan Markun ja Kyöstin kappaleella Pearl Harbour . Mainittakoon, että kisan neljäs oli Heikki Salo, vasta nupulla oleva lauluntekijämestari.
Palkinnoksi he saivat tehdä sinkun Finnlevyn KRÄK!-merkille, mutta yhtyeen oli keksittävä itselleen uusi nimi ja he valitsivat ytimekkään Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä.
Juho Juntunen piirsi Pearl Harbour-levyn kannet ja kappaleesta tuli vuonna 1980 pieni kesähitti. Se oli raikas tuulahdus punktuiverruksen keskelle ja laulu puri myös suositun Levyraadin tuomareihin ja yhtyeen esitys sijoittui toiseksi. Myöhemmin he osallistuivat ohjelmaan myös laululla Sakaali .
Esikoissinkun menestyksen myötä KROY pääsi tekemään myös albumia tuottaja Upi Sorvalin johdolla ja mikäpä muukaan sille nimeksi kuin Alavilla Mailla Hallan Vaaraa. Äänittäjänä levyllä toimi Wigwamista tuttu Måns Groundstroem.
Albumille tekivät lauluja lähinnä alkuperäinen kolmikko Lonkila-Kattilankoski-Laitinen. Parhaiten levyn kappaleista muistetaan Eagles-tyylinen Rippikoulu, armeija ja avioliitto ja ennenmuuta Konttorikantri, josta ikivihreän on tehnyt Jussi Raittinen nimellä Samassa veneessä. Torniolainen Pentti Laitinen, joka albumilla vastaa sähkökitarasta ja huuliharpusta, laulaa levyllä kappaleet Pallo uhkaa pamahtaa, Lumiseppele ja Tornionjoki. Viimeksimainitun päämessage on: Sitä ei saa,saa,saa/ Sitä ei koskaan saa, valjastaa! (Lähde: Poppia Väylän pyörtheistä)