18 kesäkuuta 2011

WIMME elokuussa Inariin!
Ijahis idja - alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma järjestetään jo kahdeksatta kertaa Inarin kirkonkylällä 19.-21.8.2011. Tapahtumassa kuullaan saamelaismusiikin parhaimmistoa sekä muiden alkuperäiskansojen musiikkia.
Ijahis idja on pohjoissaamea ja tarkoittaa yötöntä yötä. Tapahtuman tämän vuoden teema on ”Eatnama jietnat – Voices of the Earth”. Se kuvastaa alkuperäiskansojen yhteyttä maahan ja luontoon ja sitä, miten näiden kansojen musiikki kumpuaa ympäröivästä luonnosta. Tänä vuonna pääosassa ovat nenetsit, jotka saapuvat esittelemään omaa kansanperinnettään.
Tapahtumaan liittyy myös seminaari, työpajoja ja ohjelmaa lapsille, mutta varmasti parhaiten porukkaa vetää Ijahis idjan pääkonsertti, jonka ohjelma tänäkin kesänä näyttää houkuttelevan monipuoliselta.
Pääesiintyjänä on Wimme, jonka viimeisin albumi Mun nosti hänet pitkästä aikaa taas kuumaks maailmanmusiikkinimeksi. Hän saapuu puhaltaja Tapani Rinteen johtaman yhtyeen kanssa. Wimmehän tunnetaan paitsi joiun uudistajana ja mainiona improvisoijana, myös taiturimaisena äänenkäyttäjänä.
Viimeksimainitussa lajissa hänelle haasteen heittää Igor Koshkendei (vas.). Hän on kaukaisen Etelä-Siperiassa sijaitsevan Tuvan yksi kuuluisimmista kurkkulaulajista. Kotimaassaan hän on saanut erittäin korkean khoomeyzi-arvonimen, koska hän hallitsee kaikki khoomei-tyylit. Tuvalainen kurkkulaulu on myös Suomessa, suurta kiinnostusta herättänyt erikoinen laulutapa, jossa laulaja pystyy tuottamaan useampaa soivaa ääntä samaan aikaan.
Mukana pääkonsertissa ovat myös heavybändi SomBy, joka piipahti pari vuotta sitten Suomen virallisen singlelistan sijalla yhdeksän laululla Ii idit vel , saamelaisräpin uranuurtaja SlinCraze eli Nils Rune Utsi Norjan Masista ja mielenkiintoinen suomalaisduo Niillas Holmberg ja Roope Mäenpää, jossa yhdistyy kaksi musiikin maailmaa, saamelainen folk ja klassinen musiikki. Heiltä ilmestyy ensimmäinen levy Tuupa Recordsin julkaisemana tämän kesän kuluessa.
Idajis idja-konsertti Inarissa 20.8. klo 18: Wimme (FI), Igor Koshkendei (Tuva), SlinCraze (NO), Somby (FI), Niillas Holmberg ja Roope Mäenpää (FI), The Slap (FI), Juoigiid Searvi (NO, SE, FI), The Flying Gorillas (UK), alkuperäiskansojen musiikkia Nenetsiasta, perinteistä joikua, leu´ddia ja livđeä.

Viime vuonna Ijahis idjassa esiintyi mm. loistava norjansaamelainen ADJAGAS-yhtye! (Kuva:AJ)