27 kesäkuuta 2011

Paavo Kulju livenä Kamoon Kaakamoon-pirskeissä!
Kaakamo on Tornionlaakson eteläisin kylä, joka on tunnettu muusikoistaan.
Nyt ensimmäistä kertaa järjestetään Kamoon Kaakamoon–alapää soi- tapahtuma 3.7. klo 16 Alakaakamon vanhan koulun pihamaalla ja suurinta osaa esiintyjistä yhdistää kaakamolaisuus.
Viime vuosikymmeninä Kaakamossa ja koko Meri-Lapissakin Paavo Kulju on kunnostautunut tapahtumien järjestäjänä. Nyt maestro on antanut vuoron nuoremmille ja Kamoon Kaakamoon-häppeningin taustalta löytyvät muun muassa Kari Salminen, Jari Vesa, Jani-Petteri & Juhani Hägg.
1950-luvulla muusikon taipaleensa aloittanut kitaristi ja yhtyeenjohtaja Paavo Kulju Guapitansa kanssa on kuitenkin tapahtumassa esiintymässä. Hänen yhtyeensä solisteina kuullaan, Lapin ensimmäisiin mieslevyttäjiin kuuluvaa Tuomo Salmea ja vuonna 2004 Tähtiartisti-kilpailun voittanutta Anne Mansikkaa.
Koko ikänsä Kaakamossa asunut Paavo Antero Kulju on kolmilapsisen pienviljelijäperheen keskimmäinen ja hän on syntynyt 22. elokuuta 1936. Koulussa hän oli kympin laulaja, mutta enemmän häntä kiinnosti soittaminen. Omien soitinrakennelmien jälkeen hän hankki ensimmäisen oikean kitaransa pienen Landolan 17-vuotiaana. Se maksoi 62 markkaa ja rahat soittimeen hän sai pyytämällä rapuja Kaakamojoesta.
Moni tanssireissu jäi Paavolta väliin, kun hän keskittyi harjoitteluun. Sointuja hän mietti ja kävi läpi myös, kun hän ajoi päivisin hevosta. Perheen viljelmät olivat viiden kilometrin päässä ja heinä- tai lantakuorman päällä istuessa, Jukka-hevosen taatessa tasaisen kaviokompin, sointukulut iskostuivat vähitellen mieleen.
Öisin hän kuunteli paljon myös jazzia ulkolaisilta radioasemilta ja mieltyi erityisesti Django Reinhardtin soittoon. Myöhemmin suomalaisista kitaristeista Herbert Katzista tuli Paavon ykkössuosikki, mutta hän piti myös monipuolisesta Heikki Laurilasta. Havaijikitaran soittoon hän innostui Onni Gideonin Tiikerihain myötä.
Ensimmäisen keikkansa Paavo teki Tornion työväentalolla Reino Östermannin orkesterin kitaristina vuonna 1954 ja ensimmäisen oman yhtyeensä Guapitan hän perusti vuonna 1958 ja sen jälkeen Paavolla on ollut parikymmentä eri kokoonpanoa. Miehet ja vuodet ovat vaihtuneet, mutta edelleen hän käyttää tanssiorkesteristaan nimeä Guapita.
Kamoon Kaakamoon-tapahtumassa Paavo yhtyeineen esittää puolisen tusinaa kappaletta. Mukana menossa on myös Riehuva Reportteri Kärkkäri (kuvassa), jonka radiotoimittaja Jari Vesa lanseerasi kaikille lapsenmielisille teeveen puolella vuonna 1995. Rokkibändi Freezerissä hänet nähdään taas Remuna ja vanhan kylätalon pihalla kuultaneen huuto: Ketoon Kaakamo! Lisäksi esiintyvät Jari Salo & Co, Ilkka Marttala & Men In Black ja lauluyhtye Rajatapaus, mutta yllätysaktejakin on luvassa.
Liput maksavat 5 € (alle kouluikäiset ilmaiseksi) ja koko tapahtuman tuotto menee lyhentämättämänä Kaakamon koulun bändikerhon pyörittämiseen ja soitinhankintoihin. Lapsia kannustetaan hienon harrastuksen pariin, sillä niin kuin muuallakin Torniossa ongelmana on, ettei kellareista nouse enää entiseen tapaan omaan juttuunsa uskovia persoonallisuuksia ja bändejä.