03 toukokuuta 2010

Markus 60 vuotta!"Vaikka Markus ei voikaan ylpeillä pitkällä hittiputkella, hän jää kevyen musiikin historiaan yhdellä komeimmista suorituksista. Harvassa ovat ne levyt, joiden kummatkin puolet ovat vallanneet listan kärjen. Markus teki sen ja vielä niin, että kumpikin soi edelleenkin."
Näin kirjoittaa Vexi Salmi tänään 60 vuotta täyttävästä Markuksesta Ylitornion Kaulinrannalta ja tarkoittaa tietenkin singleä Jos vielä oot vapaa/ Vain kotka lentää aurinkoon, joka ilmestyi vuonna 1970.
Mitä kuuluu Markukselle eli Markku Tranbergille tänään. Kun soitan hänelle Tampereelle, jossa hän on asunut yli kolmekymmentä vuotta, hän on juuri lähdössä keikalle.
- Pakko painaa. Aloin jo vuonna 1962, joten aika pitkä matka on jo kuljettu, mutta kansakoulupohjalta en osaa muutakaan työtä tehdä.
Yhä keikkailusta nauttiva Markus on kiertänyt viimevuodet ravintoloita ja seurojentaloja yhtyeessä Pispalan Sälli & Sinirytmi.
- Olen ollut mukana seitsemän vuotta. Tanssitetaan ihmisiä ja töitä riittää mukavasti. Meitä on kolme ja jokainen laulaa. Ja mikä tärkeintä, pääsen vetämään lavoilla isoimmat hittini.
Yhtyeen kalenterissa on tällä hetkellä viitisenkymmentä keikkaa. Trio on kiertänyt Lappeenrantaa ja Kajaania myöten, mutta pohjoisessa se ei ole esiintynyt.
- Mukavahan siellä olisi käydä. Viimeksi olen laulanut pohjoisessa kuutisen vuotta sitten. Yhden keikan takia ei kannata Lappiin lähteä. Pitäisi olla vähintään kolme, Markus laskeskelee.
60-vuotispäiviään Markus ei aio suuremmin juhlia.
- En minä enää tällä ikää… Eikö se ala olemaan jo elämän ja kuoleman rajalla tuo 60 vuotta?, mies kyselee nauraen.
Vaikka pitkää ja kuluttavaa keikkaelämää Markuksella on kosolti takana, hän ei ole jäämässä kuitenkaan eläkkeelle tai luovuttamassa, päinvastoin.
Mies puhkuu intoa. Pitkästä aikaa hän on taas tositoimissa eli levynteossa, mikä tuntuu Markuksesta mieleiseltä syntymäpäivälahjalta.
- Ihan jees- homma. Jos aikataulussa pysytään Jos vielä oot vapaa soi radioissa, kun täytän 60 vuotta.
Levytyksen takana on Taivalkunta Beat-yhtyeestä tuttu tuottaja-muusikko Jasu Mäntylä, joka on sovituksessaan tuonut ikivihreän 2000-luvulle. Lupeissa on myös pitkäsoitto, jos sinkku otetaan hyvin vastaan.
Alkuperäisen Jos vielä oot vapaa-laulun Markus levytti 40 vuotta sitten. Hänellä kävi silloin tuuri.
- Jos vielä oot vapaa ei pitänyt tulla mulle ollenkaan, vaan Joukolle ja Kostille. Joukolle Kärjen laulu ei kuitenkaan kelvannut ja hälle näytettiin ovea. Sitten Topi ja Junnu Vainio sopivat, että seuraava mies, joka ovesta astuu, saa sen levytettäväksi ja se olin minä, Markus muistelee.
Tilastojen mukaan hän on levyttänyt lähes sata laulua, Toivo Kärjen Finnlevyllä hän työskenteli 1970-luvun puoleenväliin, jonka jälkeen siirtyi Matin ja Tepon talliin. Hän lauloi erilaisilla hittikokoelmilla ja teki pari albumiakin. Viimeisimmät viralliset levytykset Markus äänitti Tulipunaruusujen kanssa vuonna 1989.