23 toukokuuta 2010

Haaparanta-popin pioneerit!
Rajayhteistyö alkaa!
Ruotsin radion Popbandstävling (Opopoppa) oli 1960-luvulla naapurimaan merkittävin levyttämättömille bändeille järjestetty kilpailu. Haaparantalaiset Tonics ja Lancers sijoittuivat molemmat 25 parhaan joukkoon ja pääsivät esiintymään Tukholman Skanssenille suoraan radiolähetykseen, jota juonsi Robban Broberg. Parhaiten norrbottenilaisista bändeistä kilpailussa menestyi luulajalainen Plupps, joka sijoittui toiseksi vuonna 1967. Yhtyeessä oli laulajana Dan Bergman, joka vaikutti myöhemmin muun muassa yhtyeessä Rekyl.
TONICS (voc. Jukka Voutilainen) - Too many people (1966)
(Sture Holmberg, Anders Hyren, Arne Erikson & Roger Wohlin)
Tonicsin (kuvassa) perusti Sture Holmberg Haaparannan lukiossa 1960-luvun alussa. Aluksi yhtye kulki nimellä Soundcasters ja se soitti Shadowsia, mutta Beatles-kuumeen iskettyä, nimi vaihtui Tonicsiksi.
Yhtyeen jäsenet olivat kaikki Haaparannalta, paitsi torniolainen kitaristi-laulaja Jukka Voutilainen, joka oli tullut yhtyeeseen jääkiekkoharrastuksen kautta. Jukka teki historiaa, sillä hän oli ensimmäinen, joka "uskalsi" ylittää rajan ja heittäytyä yhteistyöhön ruotsalaispoppareiden kanssa.
Yksi Tonicsin esikuvista oli Shanes Kiirunan Tuolluvaarasta. Yhtyehän nousi nopeasti koko Ruotsin kolmen merkittävimmän rockbändin joukkoon. Shanesin faneja Tonics sai lämmitellä ensimmäisellä virallisella keikallaan Sangiksen kansantalolla ja se valoi uskoa omaankin menestykseen.

LANCERS (voc. Roland "Rocca" Berg) - Let`s live for today (1967)
(Mats Engström, Håkan Laaksonen, Tommy Eriksson, Erik Hornmalm & Charlie Lindström)
Lancersin perustamispäivä oli 7. heinäkuuta 1965. Jos Tonics satsasi kauniiseen lauluun, joka oli leimallista TornioHaparanda-popille pitkään, Lancersin musiikki oli raaempaa. Siihen vaikutti laulusolisti Roland Berg, joka oli tykästynyt souliin ja valkoiseen rytmibluesiin, jota esittivät muun muassa.Them ja Rolling Stones.