26 toukokuuta 2010

Sodankylässä elokuvia, mutta myös musiikkia!
Sodankylän elokuvajuhlia on takana jo neljännesvuosisata. Elokuvafriikeille tapahtuma on ollut aina kuin iso karkkikauppa, mutta ilman elämyksiä eivät ole musiikin nälkäisetkään koskaan jääneet.
Elävän musiikin säestyksellä koetut mykkäelokuvat ovat aina olleet juhlien kohokohtia. Tämänvuotiset päätähdet ovat Buster Keaton ja Charles Chaplin.
Kivikasvo Keaton (kuvassa) riemastuttaa mestariteoksellaan Kenraali ja se saa tulkitsijakseen loisteliaan Five Corners Quintetin kotimaamme jazzhuipulta!
Kamari- ja elokuvamusiikkiin erikoistunut konserttipianisti Maud Nelissen Hollannista puolestaan tulkitsee pianolla säestäen Chaplinin mestariteokset Hiljainen katu, Charlie terveyshoitolassa sekä Charlie rullaluistimilla. Nelissen tuntee Chaplininsa, sillä hän ehti työskennellä Charlien hovipianistin ja sovittajan Edward Jamesin kanssa.
Lisäksi Sodankylässä nähdään Erich von Stroheimin tunteikas Iloinen leski, jossa Nelissen saa tuekseen 10-henkisen Orchestra Da Camera Oscuran. Tämä viime vuosien ylistetyin mykkäelokuvasäestys avasi viimeksi Pordennonen mykkäelokuvajuhlat.
Viime vuosina festivaalin ehdottomiin hitteihin on kuulunut myös elokuvakaraoke. Rovaniemen markkinoilla on ollut vetonaula, mutta tänä vuonna se saa rinnalleen 1960-luvun Beatles-klassikon A Hard Day's Night - jonka esityksessä yleisöä laulattaa itse Holle Holopainen.
Lisäksi Neil Hardwickin tuore Jos Rakastat -leffa nähdään uunituoreena sing-a-long-versiona, jossa laulujen päällä pyörivät tekstitykset.
Runsaan elokuvatarjonnan joukosta löytyy myös kaksi musiikkidokumenttien valioa Sacha Gervasin Anvil! The Story of Anvil, tarina kanadalaisen heavy metal -bändin vaiheista ja Oscar-voittaja Davis Guggenheimin kitaristidokumentti It Might Get Loud, pääosissa Jack White, U2:n The Edge ja Led Zeppelinin Jimmy Page.
Unohtaa ei saa myöskään mestari Sergio Leonen trilogiaa (Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat), joka ei olisi mitään ilman Polar Music Prize-palkitun Ennio Morriconen viiltävää musiikka. Sodankylässa elokuvat nähdään uudelleenrestauroituina.
Festivaaliklubi pyörii myös entiseen tapaan Hotelli Sodankylässä, jossa tänä vuonna kuullaan ainakin Anssi Tikanmäen Orkesteria, Cleaning Womenia ja Anssi Mänttärin Small Talkin` Boysia.

Beatles - Hard day`s night http://www.youtube.com/watch?v=cD4TAgdS_Xw