01 toukokuuta 2010

Qstock ja Elojazz luottavat länsinaapuriin!
Perinteisten oululaisfestivaalien Qstockin (30.-31.7.) ja Elojazzin (5.-8.8.) ulkolaisnimet tulevat Ruotsista.
Qstockin kovin kiinnitys on Europe, yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä ruotsalaisista rockbändeistä. The final countdown sinkosi yhtyeen listakärkeen 26 maassa vuonna 1986. Samalla se teki Europesta klassikon, joka saa liikkeelle yhä suuria ihmismääriä. Pitkän paussin jälkeen yhtye teki comebackin 2004 ja levy levyltä se tuntuu hankkivan myös uusia kuulijoita. Viimeistään viimevuotisessa Sweden Rockissa Europen paluu vakuutti myös rokkipoliisit ja sai toivottamaan yhtyeen tervetulleeksi takaisin bisnekseen.
Europen lisäksi Qstockin muutkin tasokkaat ulkomaalaiskiinnitykset tulevat Ruotsista. Raised Fist ja Meshuggah edustavat metalligenreä kun taas Gösta Berlings Saga progressiivista rockia. Festivaalin suomalaisisista esiintyjistä mainittakoon Chisu, Ismo Alanko, Eppu Normaali, J.Karjalainen, Amorphis, Sonata Arctica ja Eläkeläiset.
Viimevuotisen Elojazzin kassamagneetti oli olutjazzia soittava mainio Bo Kaspers Orkester. Tänä vuonna Tukholman akatemian käynyt a cappella-yhtye The Real Group (kuvassa) vastaa haasteeseen kokemuksella.Yhtyeellä on pitkä menestyksekäs ura jazzin puolelta, mutta ruotsalainen suuri yleisö muistaa heidät kuitenkin parhaiten Abban Dancing queen-tulkinnasta, jonka he esittivät kuningatar Sylvian 50-vuotisjuhlissa yhdessä Anni-Frid Lyngstadin kanssa.
Elojazzissa esiintyy myös " brittien Erja Lyytinen" 23-vuotias Joanne Shaw Taylor, josta odotetaan tulevaisuudessa paljon bluesin saralla. Lisäksi suomalaisista UMO:n soul-ilta solisteinaan Tuomo, Osmo Ikonen ja Axl Smith on varmasti elämys samoin kuin puhaltajat Timo Lassy ja Jukka Eskola yhtyeineen, jotka esittävät vanhaa "keskiyön jazzia" uusin maustein.