07 marraskuuta 2010

Jampan muistoksi Torniossa!"Ei mollimaailmassa tenorilla pärjää!", tokaisi kaikkitietävä levymoguli Toivo Kärki nuorelle Jarmo "Jamppa" Tuomiselle 1968 ja kehoitti häntä menemään oopperaan. Kun Jamppa sitten kahdeksaa vuotta myöhemmin sijoittui Tähtijahti-kisassa toiseksi ja sai levytyssopimuksen, hän näytti mitä osasi. Ensi askel tiellä menestykseen ja kansan sydämeen oli Aamu toi, ilta vei.
Jamppa Tuominen sai taistella paikkansa tähtitaivaalle, mutta kun hän sinne kerran pääsi, hän ei jäänyt pelkäksi tähdenlennoksi, vaan jäi sinne pysyvästi loistamaan.
Viime vuonna Jamppa olisi täyttänyt 60 vuotta, jos olisi saanut elää. Häntä muisti varsinkin kotikaupunki Oulu. Hän sai muistomerkin sukunsa haudalle. Siinä Kanarialla otettu valokuva on laminoitu kahden lasilevyn väliin. Haukiputaan mieskuoro myös organisoi Jampalle kaksi muistokonserttia Madetoja-salille. Niihin liput myytiin pikavauhtia loppuun ja yleisön pyynnöstä oli pakko järjestää vielä kolmas konsertti kesällä Toppilan Möljälle. Se veti väkeä 1600.
Nyt 14. marraskuuta järjestetään Jamppa Tuominen Unohtumattomat- konsertti Tornion Musiikkitalolla. 50-jäsenisen Haukiputaan mieskuoron lisäksi esiintyvät Jampan sisaren tytär Jaana Raivio, Markku Ketola, Mikko Alatalo ja viisimiehinen viihdeorkesteri.
Jamppahan asui ja piti musiikkiliikettä 1980-luvulla Haaparannalla. Hänellä oli myös toimipiste Torniossa. Molempien suosikkiartikkelina olivat hänen omat levynsä. Hän saattoi ostaa 10 000 levyä vuodessa ja myydä niitä itse. Yksi hänen työntekijöistään oli Markku Ketola, joka myöhemmin levytti albumillisen Tuomista.
Markku liittyy myös Jampan draamaattisiin loppuvaiheisiin Kanarialla. Kun Jamppa oli lähdössä kotiin Suomeen, hän soitti Markulle ja pyysi häntä tuuraamaan ja hän lähti. Toinen merilappilainen, joka tunsi Jampan myös hyvin oli Laivajärveltä lähtöisin oleva laulaja-lauluntekijä Kai Tapani. Jampan viimeisin levytys Tule ja vie mut oli Kain kynästä ja se äänitettiin hänen studiossa. Hän oli myös viimeinen, joka puhui puhelimessa Jampan kanssa 20.11.1998.
Kai oli mukana Oulussa ensimmäisessä Jampan muistokonsertissa. Hän laulaa mielellään keikoilla hänen laulujaan ja hänen viimeisin albumi on nimetty Jampan laulun Sadepisaroiden laulu mukaan. Kai oli myös viime vuoden lopulla julkaistun Jamppa Tuominen Tribute-levyn puuhamiehiä. Kain lisäksi levyllä kuullaan muun muassa Jaska Mäkystä,Markku Ketolaa, Frederikkiä, Saija Varjusta plus Mikko Alatalon klassinen Pohjoisen laulu, jossa Jamppa soittaa hienosti saksofonia.