11 marraskuuta 2010

Pajala Tatawin, kesä talven keskelle!
Eksoottinen Pajala Tatawin on maailmanmusiikkia parhaimmillaan ja sitä voit kuulla sunnuntaina 14. marraskuuta Haaparannan Folkets Husilla klo 17 (ra).
Yhtye ei jätä varmasti ketään kylmäksi. Yleisön ei tarvitse matkustaa etelän aurinkoon, sillä tunisialaissyntyisen Amina Annabin laulu lämmittää kuin aavikon kuuma hiekka. Hän tulee kuulijaa lähelle ja houkuttelee vuoropuheluun paitsi, meänkielellä laulavan Erling Fredrikssonin, myös muut kanssasoittajat. Esimerkiksi Baba Pajalassa hän kiusoittelee kuin käärmeenlumooja ja saa pohjoisen liekkeihin.
Toistaiseksi Pajala Tatawin on soittajilleen sivuprojekti. Maailmanmusiikkitähti Aminalla on omat soolokeikkansa ja kansanmusiikkiyhtye Jordin Erlingillä (basso) ja Jan Johanssonilla (haitari) omansa. Lisäksi yhtyeessä soittavat rumpali Lars Paulin ja kitaristit Alexander Lindgren ja Karim Kaissa, joka on Aminan luottosoittaja Ranskasta.
Pajala Tatawin sai alkunsa Kiirunassa muutama vuosi sitten, kun Amina ja Jordin voimakaksikko kohtasivat Rallarfästeillä. Kansainvälisen pariisilaiskaunottaren oli tuonut pohjoiseen rakkaus ja Erlingille ja Janillekin paljastui vasta, kun katsoivat netistä, kuinka suuri tähti Amina todella oli.
Selvisi, että kotimaassaan Ranskassa kaikki tunsivat Aminan. Vuonna 1991 hän edusti maataan Eurovision laulukilpailussa Roomassa ja hän jakoi voiton Carola Häggkvistin kanssa, mutta jäi kakkoseksi, koska hänellä oli vähemmän kymppejä. Paitsi laulajana, häntä arvostetaan myös näyttelijänä. Katsotuin leffa missä hän on ollut mukana on Bernando Bertoluccin Suojaava Taivas. Siinä hän näyttelee yhdessä John Malkovitchin ja Debra Wingerin kanssa. Lisäksi kansainvälisissä maailmanmusiikkipiireissä hänet tunnetaan ja hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa hiphopin isähahmon Afrika Bambaatan, afrotähti Manu Dibangon, japanilaisen syntikkabändi Yellow Magic Orchestran ja rockpersoonien Peter Gabrielin ja Malcolm McLarenin kanssa.
Pajala Tatawinin virallinen ensiesiintyminen oli Meänfestivaaleilla juhannuksena 2008.
- Oli jännä havata, kun yhteinen kieli löyty, musiikki alko ryöpytä ko kevätulva, Erling kuvaili tuntojaan silloin, mutta nyt paria vuotta myöhemmin yhtyeestä on kehittynyt rytmisesti sytyttävä kokoonpano, jolle lötyy varmasti jo kuulijoita ympäri maailman, kunhan kanavat, keikkoineen ja levytyksineen, Meänmaan ulkopuolelle avautuvat.