02 marraskuuta 2010

Rock-Suomesta Wiguihin! Eilen YLE Teemalla alkanut Rock -Suomi-sarja osoitti heti kättelyssä kiinnostavuutensa. Tapani Laineen ja Harri Hakasen kuvakieli on maukasta ja sarja on tekijöidensä näköinen ja viihdyttävä. Ensimmäisen Kapina-osan perusteella pohjoisessa on syytä olla rinta rottingilla, sillä ohjelma nosti komeasti punkin jälkeisen ajan suuriksi vaikuttajiksi Terveet Kädet Torniosta , Radiopuhelimet Oulusta ja 22 Pistepirkon Utajärveltä.
Omista pojistamme äänessä olivat Läjä Äijälä ja puhelimien Jyrki Raatikainen, jolla ovat juuret Kaakamossa.
Vanhemmilta haastateltavilta osalta, Epeltä ja Madolta, pajatso alkaa olla jo tyhjä, mutta aiemmin mediaa piileskelleen Atte Blomin muistelot, innostavat seuraamaan sarjaa jatkossakin. Hänessä kun ikääntymisestä huolimatta poikamainen innostus rockiin on säilynyt.
Sarjassa ei ole pyritty täydellisyyteen ja hyvä niin. Aina paljosta materiaalista on pakko karsia ja vetää laajoja kaaria. Rockia vähemmän seuraavia ajatellen pikkasen punkin kohdalla jäi häiritsemään, kun se esitettiin muusta maailmasta irrallisena ilmiönä, kun mallia otettiin ulkomailta Sex Pistolsista lähtien. Toinen pieni pilkunviilaus liittyen Miettisen lausahdukseen, että Dr Feelgood(livekuva Kuusrockista) herätti heidän polven huomaamaan, mistä rockissa oli kyse ja sylkykupiksi hän valitsi Wigwamin. Eiköhän Hurriganes ollut tehnyt homman selväksi jo aiemmin ja kyllä stadionbändit Rollareiden tyyliin olivat niitä, joitten vastapooleja punkissa haluttiin olla. Punkissa haluttiin koota palikat uudelleen.Tosin muutamassa vuodessa punkin kaupallistuttua Rollareitakin taas jumaloitiin.
Vaikka Wigwamit eivät olleet kapinaa, he olivat kokeilijoita ja tärkeä pala meikäläisen rockin kehitystä. Yhtyeen faneille kuten allekirjoittaneelle (Fan-clubin jäsen no 167, kun eka oli Albert Järvinen) Tapani Laine lupasi eräässä haastattelussa tulevissa Suomi-Rock- jaksoissa ennennäkemätöntä Wigu-materiaalia. Sitä odotellessa jo tänään eli klo 22.00 alkaen kuullaan Teemalla Wigwamin soittoa. Arkistosta kaivettu Luola-ohjelma on vuodelta 1969 ja siinä vierailee persoonallinen Seija Simola. Vesa- Matti Loiri juontaa taas Pop Liisan vuodelta 1976, jossa kuullaan muun muassa Wigu-helmet
Simple human kindness , Colossus ja Grass for blades .
Teeman rockillan kruunaa klo 22.46. puolituntinen Tasavallan Presidenttiä , livetaltiointi yhtyeen vuoden 1974 keikalta, jota ei ole ennen nähty Suomessa.