23 marraskuuta 2010

Southern rockin taiturit Torniossa!Maaliskuussa julkaistu North Will Rise Again-kokoelma esittelee Suomen parhaat southern rock-bändit. Levyn myyntiä on vauhditettu pitkin vuotta keikoilla ympäri maan.
Tulevana viikonloppuna turnee piipahtaa vihdoin pohjoisessa ja perjantaina 26. marraskuuta Tornion Umpitunnelin lavalla nähdään kolme levyn bändiä: Havana Black ja rajakaupungin ylpeydet Greedy Pig ja Free Ride. Seuraavana iltana, yhtyeet esiintyvät vielä Oulun Nuclear Nightclubissa.
North Will Rise Again-levyn tuottajan Hannu Leidenin johtama Havana Black on pysynyt vuosikymmenet genrensä keulakuvana Suomessa ja sitä pidetään ennen muuta loistavana livebändinä.
Yhtye kuuluu niihin ensimmäisiin, jotka melkein breikkasivat Amerikassa 1980-luvun lopussa. Guns`n`Rosiesin silloinen manageri Alan Niven innostui ensinnä yhtyeen Indian Warrior-levyn kannesta ja sittemmin sen sisällöstä. Havana Black jopa muutti Los Angelesiin, mutta siellä kaikki meni pieleen. Vielä muutamaa vuotta myöhemmin yritettiin Jimi Hendrix-tuottaja Eddie Kramerin kanssa, muttei tärpännyt. Historian lehdille jäi ainoastaan laulun
Lone Wolf kunniakas 17.sija Billboardin radiosoittolistalla.
Pitkään kuvioissa on ollut mukana myös Greedy Pig, jolta Umpparissa kuullaan livenä varmasti useampikin piakkoin julkaistavan albumin kappale.Pikkulämpimäiset Holler ja Idle motion nautittiin jo North Will Rise Again-kokoelmalla, jonka muuten avaa komeasti Free Riden Never met a miracle.
Free Riden voimakaksikko Toni Ylianunti ja Tapani Ollonen ovat tuttuja Meri-Lapissa myös Tornion Musiikki-liikeestään. Luonnollisesti sieltä löytyy hyvät valikoimat myös southern rockia. Osa levyistä on Tonin Rebel Musicin(kuva) peruja, jota hän pyöritti ennen yhteisyritystä. Sen levyaarteet houkuttelivat jo 1990-luvun lopulla asiakkaita Luulajaa, Oulua ja Rovaniemeä myöten.
Toni, osaatko sanoa milloin southern rock tuli Tornioon ja milloin se sinulle kolahti ?
- Uskoisin että jo 1970-luvulla täälläpäin kuunneltiin varmaan jotain Allman Brothersia ja ehkä ZZ Toppia, mutta itse aloin hahmottaa näitä etelän bändejä joskus 1982-83. Vanhan bändikaverin (Frostbite) isoveljen levyhyllyä tutkiessa löysin Blackfootin, ZZ Topin, Lynyrd Skynyrdin ja Molly Hatchetin.
- Minusta tuntuu, ettei silloin vielä varsinaisesti puhuttu southern rockista, vaan taisivat nämä edellämainitutkin mennä heavy- ja hard rock-nimikkeiden alle.
- Omassa kaveripiirissä alettiin vasta 1980-luvun loppupuolella niinsanotusti suuremmin innostua southern- musasta, mutta minut se oli vienyt jo siihen mennessä täydellisesti mennessään.
-Kaikki tuntui olevan balanssissa; musiikki, raju asenne ja ulkonäkökin ja tuli hankittua läjäpäin genren levyjä; Doc Hollidaytä, Black Oak Arkansasia, Outlawsia, Johnny Winteriä, Georgia Satellitesia, Jason & The Scorchersia ja Point Blankia.
Milloin southern rock alkoi kuulua sitten torniolaisessa rockissa?
Tuliko musa moottoripyörien mukana?
- Minusta täällä pyöräukot alkoi kuunnella etelän musaa vasta 1990-luvulla, mutta väittäisin että Greedy Pig oli eka bändi 1980-luvulla, josta tyylin vaikutteet kuului kunnolla. Pänen laulussa Black Oak Arkansasin Jim Dandy ja ZZ Topin Billy Gibbons ovat vahvasti mukana. Greedythän soittivat myös niitten biisejä covereina. Toisaalta sieltä kuului myös Feelgood/Pirates –vaikutteet, mikä teki bändistä minusta omaperäisen.
Meri-Lapissahan genre voi hyvin. Allekirjoitatko väittämän, että Kemissä southern rock esim. De Soto on enempi kallellaan vanhaan rockiin kun taas Torniossa Free Ride suosii enempi painavampaa Lemmy-otetta?
- De Soto on minusta ehkä enemmän Stevie Ray Vaughan-bluesia, mutta löytyyhän sieltä etelän meininkiäkin. Tepa Lukkarinen on kova southern-diggari!

- Free Ride taas edustaa uudempaa sukupolvea. Niin kuin sanot, nojataan hiukan raskaampaan osastoon. Meidän yhteinen raamattu on Zakk Wylden Pride & Glory -yhtyeen ainoaksi jäänyt levy vuodelta 1993, mutta pyristellään lokeroitumista vastaan. Tehdään raisua rokettirollia, joka on varmasti velkaa southern –sankareille, unohtamatta Lemmyä tai Peer Günttiä.
Tornion Musiikki pitää yllä monipuolista levyvalikoimaa, miten southern rock menee kaupan?
Hyvin. Enemmän ostetaan näitä vanhoja nimiä, joita edellä luettelin, mutta onhan joukossa aina joku uusikin, joka myy tosi hyvin kuten esimerkiksi Black Stone Cherry.

Umpitunnelin alustava aikataulu: 22.45 Free Ride, 23.30 Havana Black & 00.30 Greedy Pig!