keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Arjat Levylautakunnassa!Tarja Närhen vetämästä Yle Radio Suomen Levylautakunnasta on tullut viimeinen oljenkorsi, jossa maakunnissa tehdyt laulut, omakustanteina tai pienten levy-yhtiöiden julkaisemat, saattavat hyvässä lykyssä päästä kuuluviin.
Esimerkiksi Lapissahan Ylen alueellisuus soitetun musiikin suhteen on viety vaivihkaa minimiin. Ensi lopetettiin lauantaiohjelmat, jossa oli toivekonsertti, jossa usein kuuli lappilaista musiikkia ja viime vuonna lopetettiin Laulun synty, jossa kiitettävästi esiteltiin viikon ajan alueen pitkäsoittojen tekijöitä.
Onneksi on vielä Tarja Närhen Levylautakunta, jossa on kuultu pohjoisesta muun muassa Surunmaata ja Hämärästä Aamunkoittoon-yhtyettä. Viime sunnuntaina ääneen pääsi Arpelan satakieli Arja Sipola ja edellisellä kerralla keminmaalainen Arja Havakka kera Åttopoikien.

Nämäkin laulut olisi odottanut luonnollisesti kuulevansa ensimmäisenä Radio Perämerestä.
Arja Sipolan viimeisin sinkku Sä toiselle kuulut (säv. V.Juntunen sanat P.Haapalainen) sai Levylautakunnalta samansuuntaisia kommentteja, kuin allekirjoittanut kirjoitti levyarviossaan viikko sitten. Arjan ääntä kehuttiin, kappaletta ei.
Musiikkitoimittaja Iiris Mattila uskoi, että laulun tahdissa hiihdetään ensi kesänä Suomen tanssilavoilla perunajauhot pöllyten. Sen takasi Mattilan mukaan vanha poljento ja oikea tangoääni. Seinäjoen Tangomarkkinoiden sävellyskilpailun tuomaristoon monta vuotta kuulunut JP Sillanpää antoi pisteitä vain Arjan "uniikille" äänelle. Se vain erotti hänestä kappaleen niistä 95 %:sta tusinatangosta, joita hän kuulee joka vuosi Seinäjoella.
" Ei mitään uutta. Ei oo kiitorataa maailmassa, että tämän koneen saa nousemaan", Sillanpää totesi.
Arja Havakka esitti äkkiväärän Veikko Lavin hengessä tehdyn jenkan Laatuaikaa. Kappale sai haltioihinsa etenkin toimittaja Kalevi Pollarin: " Laulajan ääni naulaa seinään heti yksitoista miestä kymmenestä! Aistin hitin tuntua!"
Muut toimittajat Kari Pyrhönen ja Kirsi Väänänen miettivät lähinnä, oliko tässä muka huumoria ja moittivat riiimien rimmaamattomuutta.
Laatuaikaa-kappale löytyy isokenkäisten terapiaorkesterin Åttopoikien viimeiseltä levyltä. Sanat ovat Ylen Aamuteeveestä tutun, jälkiviisaan Kalle Isokallion kynästä ja taustalla soittaa muun muassa Ylen johtaja Lauri Kivinen.