keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Lordin Who's your daddy syntyi Torniossa!
Juttu julkaistu Suomen Euroviisu-finaalin aattona 9.3.2006!
- Täytyy olla realisti. Itse näen, että on paljon hankalampaa päästä ykköspallille Suomessa kuin top 15:sta Ateenan finaalissa, sanoo monsteriheavyn kuningas Lordi, jonka kohtalo Suomen euroviisuissa ratkeaa huomenna.
Vaikka hän uskookin, että biisi Hard rock hallelujah ja tv-mainonta puree kansaan, mihinkään veret seisauttavaan voittoon hän ei usko. Hän kehoittaa kuitenkin ihmisiä uurnille ja muistamaan numeron 10.
Lordi alias Tomi Putaansuu ei tunnustaudu Euroviisujen ystäväksi, mutta myöntää, että "vaimon kyljessä" kisat tulee usein katseltua.
- Mitä olen viisuja seurannut, niissäkin trendit menee sykleissä. Nyt näyttäisi olevan menossa rockimpi vaihe. Viime vuonna viisufinaalissa oli norjalainen heavybändi ja nyt meidänkin karsinnoissa oli huomattavasti enemmän sähkökitaraa. Huomasin, että Ruotsissakin jatkoon meni hardrockyhtye Poodles.
Lordi uskoo vakaasti, että pärjäisi finaalissa huomattavasti paremmin kuin joku Marita Taavitsainen, koska hänellä on Euroopassa jo fanipohjaa valmiina.
Viisukisa on kuitenkin aina arvaamaton. Hyvä esimerkki tästä on Lordin ehdoton euroviisusuosikki kautta aikojen.
- Aikoinaan olin aivan varma, että Kätkät tuovat voiton kotiin. Hyvännäköiset mimmit ja hyvä biisi. Cat Cat ja Bye bye baby oli täydellinen paketti, mutta eipä natsannut.
Salaisen viisutuntemuksen lisäksi Lordin tylyn ja kolkon kuoren alta paljastuu muutakin inhimillistä. Hän on innokas lintubongari, joka haluaisi nähdä lapinpöllön, huuhkajan ja viirupöllön livenä muuallakin kuin Korkeasaaressa.
Kun Lordin puhetta kuuntelee, ei ihmettele yhtään, miksi hän vain murahteli viisukarsinnoissa tv-haastattelijan kysymyksiin. Kontrasti on niin jyrkkä. Todellisuudessa Putaansuu on leppoisasti jutteleva lappilainen, joka puhuu mukavasti sekoittaen niin Rovaniemen kuin Tornion murrettakin.
Paljastuukin, että rajaseutu on kohta tutumpi hänelle kuin Rovaniemi, jossa hän nuoruutensa vietti.
- Äitihän mulla on syntyjään Pohjasia Arpelasta ja isä Jaatilasta. Ennen Rovaniemelle muuttoa ensimmäiset kahdeksan vuotta asuin Keminmaan Lassilassa ja nykyään sukua on niin Torniossa kuin Haaparannallakin.
Tomi myöntää, että musiikkiuralle Tornio-Haaparanta-seudulla on ollut tärkeä merkityksensä. Uutuuslevyt ja erikoisuudet hän löysi aikanaan J-Musicista Haaparannalta ja 1990-luvulla hän valmistui elokuvantekijäksi Torniosta.
- Olin nuorin ensimmäisellä medianomi-kurssilla. Neljä vuottahan sen piti kestää, mutta mulla venähti lähes viiteen. Oli hirveää istua taidehistorian luennoilla Aineella, kun ei pätkääkään kiinnostanut, mitä joku Rembrandt oli tehnyt. Motivaation fokus oli aivan muualla ja kun tokana vuonna äänipuolelle alkoi tulla studiovehkeitä, aika meni demojen tekoon.
- Leffantekohan mulla oli suunnitelma B. Sitä tein hengenpitimiksi kun muutin Helsinkiin, mutta nelisen vuotta sitten kun eka levy tuli ulos, oli varaa keskittyä Lordiin.
Ensimmäinen Lordi-kiekko Get Heavy möikin parissa kuukaudessa platinaa ja nyt 1.maaliskuuta tuli kauppoihin kolmas albumi Arockalypse, johon hän on saanut mukaan nuoruutensa sankareita niin Kissistä kuin Twister Sisteristäkin.
- Jokaisella levyllä on mukana riffejä, jotka ovat syntyneet Torniossa. Ekalla niitä on eniten, mutta viimeisellä on yksi kokonainen biisi kertosäettä lukuunottamatta.
- Se syntyi 1992 ja muistan, että elettiin juuri näitä aikoja. Oli kylmää, satoi lunta ja odottelin, että teeveessä alkaa Villi Pohjola. Levyllä biisi on nimellä Who`s your daddy.
Lordia Tomi on ideoinut
viisitoista vuotta ja viime vuodet se on työllistänyt hänet 24 tuntia vuorokaudessa. Hän on yksityisyrittäjä, joka suunnittelee muun muassa t-paidat, levykannet, puvut, maskit ja keikkalavasteet. Myös musiikkivideoiden teossa hän on täysillä Pete Riskin apuna.
Tomi kertoo Lordin olevan yhdistelmä eri mielikuvitushahmoista, joista tärkein on Hulk. Sarjakuvalehden sivuilla hän muistaa törmänneensä siihen ensikerran ja se tapahtui kesäretkellä Kukkolankoskella 1980-luvun alussa.
- Hirviöt ovat olleet mulle penskasta asti kova juttu. Ensin sarjakuvat ja sitten leffat.
Tällä hetkellä tuntuu, että tulen aina muodossa tai toisessa olemaan hirviömies. Niin kauan kun riittää ihmisiä, jotka uskoo juttuun, voin vetää kaksikymmentä kiloa kumia niskaan ja maskit naamaan.
Toistaiseksi Lordi ei ole koskaan esiintynyt Torniossa. Musiikkitalon porukan kanssa asiasta on ollut puhetta, mutta todennäköisesti esikoiskeikka toteutuu nyt toukokuussa Umpitunnelissa.
Viimeksi Lordi kävi pohjoisessa vuodenvaihteessa, jolloin vietti pari viikkoa mökillä Kemijokivarressa. Sinä aikana hän piipahti kolme kertaa Torniossa ja sukulaisvierailujen lisäksi, se noudatti Lordin mukaan perinteistä kaavaa.
- Ekana tietenkin käytiin vetämässä burgerit Meerin Grillillä. Tuplajätti
amerikkalainen tuplajuustolla on legenda, mutta nykyäänhän se on triplajätti.
- Haaparannalta tuli tietenkin ostettua karkkia ja videokasetteja, mutta toinen must Torniossa on äärimmäisen hyvä Rebel Music. Aina käyn liikkeessä ja aina mie Tonilta jotakin ostankin.