sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Päivän Biisi!
"The day music died!"
Don McLean: American pie
Tänään tulee kuluneeksi päivälleen 40 vuotta siitä, kun Don McLeanin laulu American pie nousi Amerikan listaykköseksi. Kappale kertoo päivästä, jolloin musiikki kuoli ja jonka jälkeen mikään ei ollut enää entisellään. Päivä oli helmikuun 3. ja vuosi 1959, jolloin Buddy Holly kuoli lento-onnettomuudessa.
Samaisessa traagisessa tapaturmassa menehtyivät myös rocklegendat Ritchie Valens ja the Big Bopper. Winter Dance Party-kiertuuseen osallistui myös Dion the Belmonts-bändinsä kanssa, mutta visuna miehenä hän matkusti bussilla ja säilytti näin henkensä.
Vuosikymmenten kuluessa onnettomuudesta ja kiertueesta on kirjoitettu kirjoja, näytelmiä ja elokuvia, mutta Dion on pysynyt aiheesta hiljaa.
Nyt the Clear Shot Media Group on valmistelemassa aiheesta dokumenttia, jossa puhuu Winter Dance Party-kiertueen ainoa eloonjäänyt eli Dion Dimucci. (Katso: The Winter Dance Party- trailer )
Don McLeanin American piessa on Buddy Hollyn lisäksi viittauksia myös muihin 1950-& 1960-lukujen tähtiin kuten mm. James Dean, the Monotones, Don Cornell, The Lovin’ Spoonful, Beatles, Byrds ja Janis Joplin.
Suomeksi kappaleen lauloi nimellä Suomi-neito Hector, joka kuvasi tekstissään lähinnä suomalaisuuden muuttumista.