keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Lue Blues Newsin eka numero v. 1968 netistä!

Valkeakoskelaisen Jukka "Waldemar" Walleniuksen ideoiman, taittaman sekä myös enimmiltä osin kirjoittaman ja Kari Kantalaisen päätoimittaman Blues Newsin kaikkien aikojen ensimmäinen numero ilmestyi heinäkuussa 1968, vain muutamaa viikkoa hankkeen taustalla olleen aatteellisen yhdistyksen, Finnish Blues Societyn perustamisen jälkeen. Vuoteen 2012 mennessä tällä bluesille, soulille, rhythm & bluesille, rock'n'rollille sekä muulle roots-musiikille omistautuneella, edelleen alkuperäisideologiansa mukaisessa talkoo-hengessä toteutettavalla jäsenlehdellä on takanaan jo yli 250 vastaavanlaista julkaisukertaa. Ajan saatossa BN on vakiinnuttanut asemansa osana suomalaista populaarikulttuurin ja painetun tiedonvälityksen historiaa, mutta mistä kaikki oikein sai alkunsa?
Kunnioittaakseen omaa mittavaa historiaansa sekä toisaalta tuodakseen toimintansa perimmäisiä juuria entistä paremmin esille myös nykyisten lukijoidensa keskuudessa, esittelevät Blues News ja Finnish Blues Society nyt uudelleentoimitetun vedoksen lempinimellä "Nummero Yxi" kulkevasta legendaarisesta varhaistuotteestaan.
Koska originaali vuoden 1968 lehti oli malliltaan pdf-formaattiin heikosti soveltuva tabloid (A3), päädyttiin uusittu painos toteuttamaan tämän päivän Blues Newsin tapaisena kolmipalstaista sivurakennetta noudattavana A4-julkaisuna. Tämän johdosta myös lehden sivumäärä on kasvanut alkuperäisestä kahdeksasta kahteentoista. Muilta osin numeron sisältö ja kuvitus toistavat varsin orjallisesti 43 vuoden takaista esikuvaansa: kaikki tekstit on luettavissa uusintaversiossa samassa järjestyksessä, lyhentämättöminä sekä (muutamia satunnaisia kirjoitus- ja ladontavirheitä lukuun ottamatta) myös jälkieditoimattomina - samoin kaikki käytetyt kuvat, kuvatekstit sekä käsinkirjoitetut sivunumeroinnit ym. välihuomautukset ovat peräisin aidosta "Ykkösestä".
Autenttisen (eikä aina niin laadukkaankaan) kuvamateriaalin käyttäminen tuo lopputulokseen luonnollisesti omaa rosoisuuttaan, mutta tässä tapauksessa ratkaisua voitaneen pitää silti perusteltuna. Koska jo vääjäämättä miltei puolen vuosisadan kuluessa haperoituneen, taitosten kohdalta peruuttamattomasti turmeltuneen ja entisestä ruskeamman sävyn pintaansa saaneen lehtivanhuksen yksinkertainen skannaaminen ja pienentäminen A4-mittoihin ei olisi missään olosuhteissa tuottanut täysin lukukelpoista eikä etenkään yleisväritykseltään tasalaatuista jälkeä, saavat vanhat artikkelit nyt aivan uuden elämän puhtaalle valkoiselle pohjalle siirrettyinä.
Blues News toivottaa antoisia lukuhetkiä "Nummero Yhden" parissa!
Avaa tästä BN Nummero Yxi pdf-tiedostona (9,2 MB)!
Blues Newsin 1. numerosta digitaalinen uusintavedos! (4.1.2012)
Tutustu myös Blues Newsin ja FBS ry:n 40-vuotishistoriikkiin (julkaistu alunperin BN-numerossa 4/2008)