24 marraskuuta 2011

Kitaralegenda Jorma Kaukonen Vaasan Ritzissä!

Amerikkalainen kitaristi, laulaja ja lauluntekijä Jorma Kaukonen saapuu konsertoimaan viikon päästä torstaina 1. joulukuuta Vaasaan.

Suomalaissukuinen Jorma Kaukonen on kansainvälisesti tunnettu muusikko, jota myös kutsutaan sorminäppäilytekniikan mestariksi. Hänen tavaramerkki on soittaa kitaraa yleensä sormilla, ilman plektraa.
Arvostetun amerikkalaisen Rolling Stone -julkaisun 100 Greatest Guitarists of All Time-listalla Kaukonen sijoittuu hienosti sijalle 54. Ensimmäiseksi rankattiin Jimi Hendrix, mutta Kaukosen taakse jäävät muun muassa Johnny Winter, Eddie Van Halen ja AC/DC:n Angus Young.

Blues- ja roots-musiikin parista uransa aloittanut Jorma Kaukonen nousi 1960-luvun jälkipuoliskolla maineeseen psykedeelisen rockin tunnetuimpiin yhtyeisiin kuuluneen Jefferson Airplanen kitaristina ja perustajajäsenenä. Yhtyeen keikkatauon aikana syntynyt Kaukosen ja basisti Jack Casadyn Hot Tuna -sivuprojekti nousi sekin maailmanmaineeseen ja yhtyeet esiintyivät toisinaan yhdessä. Viiden tuotteliaan Jefferson-vuoden jälkeen Kaukonen päätti keskittyä Hot Tuna –yhtyeeseen. Yhtye on julkaissut toistakymmentä albumia ja esiintyy yhä ympäri maailmaa.
Jorma Kaukonen on myös julkaissut useita soololevyjä. Ensimmäinen näistä oli Quah-albumi , joka julkaistiin vuonna 1974. Vuonna 2002 julkaistu Blue Country Heart-albumi oli jopa Grammy-ehdokkaana. Kaukosen uusimpia julkaisuja ovat Stars In My Crown (2007) sekä River of Time (2009), joista jälkimmäinen on artistin paluu varhaisimmille musiikkijuurilleen. Levy äänitettiin The Band -legenda Levon Helmin studiolla New Yorkin Woodstockissa, ja sen on kuvailtu olevan laadukasta americanaa, jossa yhdistyvät blues, ragtime, folk ja country. Albumin pääosassa ovat kielisoittimet ja levyllä soittavat Kaukosen lisäksi Hot Tuna -jäsen Barry Mitterhoff sekä levyn tuottanut multi-instrumentalisti Larry Campbell.
Kaukonen vetää Suomen keikat duona Barry Mitterhoffin kanssa. Mukana menossa kitaroita, mandoliinejä ja tiedä vielä mitä muuta! Liput/biljetter: STUDIO TICKET 30 €