24 marraskuuta 2011

Kullervo Linnan syntymästä 100 vuotta!
Uskollinen Lapille 40 vuotta!
Muusikko, säveltäjä ja rumpali Kullervo Linna (1911-1987) muistetaan parhaiten laulustaan Kultainen nuoruus. Lopullisen muotonsa sävellys sai Lemmenjoella, mutta osan siitä hän oli kuullut isänsä soittavan huuliharpulla jo vuosia aiemmin.
Linna oli ajautunut Lappiin kultakuumeen puremana 1940-luvun lopulla ja stadin kundi pysyi uskollisena Inarin maisemille elämänsä loppuun asti. Hän muun muassa löi viimeiset rummunlyöntinsä vuonna 1987 Tankavaaran kullanhuuhdonnan MM-kisoissa. Vuodesta 1965 lähtien hänellä oli mökki Menesjärvellä, mutta sitä ennen hän viihtyi Lemmenjoen kultamailla.
Soittajan uransa Linna aloitti jo 1930-luvulla, mutta vasta Kultaisen nuoruuden voitettua nimimerkki Kullervon sanoituksella lokakuussa 1949 Yleisradion iskelmäsävellyskilpailun, hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen. Muita Linnan tunnettuja kappaleita ovat Itämainen uni, Iltarusko, Unikuva ja Unteni valkea lilja.
Kullervo Linnaa pidetään myös suomalaisen humpan isänä. Villitys sai alkunsa radion hupailuohjelmassa Kankkulan kaivolla, josta Linna Humppa-Veikkoineen lähti levittämään 1960-luvun alussa humpan ilosanomaa ympäri Suomen rikkoen yleisöennätyksen toisensa jälkeen. Yhtye teki levytyksiä vuoteen 1978 asti ja kaikkiaan yli 400. Viimeisin LP oli nimeltään itseironisesti Vuoret vierivät.
Humppa-Veikkojen tunnetuin Lappiin liittyvä humppa on
Muistojen Inari .Petsamo ja Lappi myös tunnetaan, mutta varmasti erikoisin yhtyeen settiin kuulunut biisi oli Beatlesin She loves you eli Hän sinun on.