31 heinäkuuta 2012

10cc viikonloppuna Luleåkalasseissa!


Luulajassa, Tornion Twinkkareiden aikaan, piti esiintyä Sladeäkin kovempi 1970-luvun jyrä Status Quo, mutta keikka jouduttiin perumaan vähäisen lipunmyynnin vuoksi.
Tulevana viikonloppuna vietetään Luleåkalasseja (2.-4.7.), joka on satsannut vielä tuhdimpaan brittiläiseen nostalgiapakettiin; Bonnie Tyler, the Sweet ja 10cc.
Toki ohjelmassa on muutakin huipputarjontaa riemukkaasta Raj-Raj Bandista blueslaulaja James Harmaniin.
1970-luvun vieraista ehdottomasti musiikillisesti mielenkiintoisin on 10cc, jonka  ainoa alkuperäisjäsen Graham Gouldman on jo yksistään aikamoinen tekijämies.
Ennen 10cc-yhtyettä hän ehti kynäillä jo Holliesille laulut Bus stop ja Look through any window, Herman`s Hermitsille No milk today ja Yardbirdsille For your love ja Heart full of soul.
Näiden hittien jälkeen lahjakas lauluntekijä ostettiin isolla rahalla tehtailemaan New Yorkiin purkkapoppia. Sitä aikaa Gouldman on katunut, mutta hänen pelastus oli lahjakas 10cc. Yhtyeessä satsattiin laatuun, hyviin melodioihin, lauluun ja soittoon ja se sai hänen kunnianhimonsa taas palaamaan.
10cc:n alkuperäiskoonpano Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley ja Lol Creme oli yhdessä viitisen vuotta, jonka jälkeen kaksi viimemainittua jätti yhtyeen ja mukaan tuli yhäkin yhtyeessä kitaraa soittava Rick Fenn. (Muut Keith Hayman, Mick Wilson ja Paul Burgess ovat viimevuosikymmenten tulokkaita.)
Vuosina 1972-1980 10cc:llä oli yhdeksän albumia Amerikan listoilla ja suurimmat hitit olivat I'm not in love ja Things we do for love.
Graham Gouldman oli lauluja  kirjoittamassa, samoin kuin myös biisejä Wall street shuffle, Rubber bullets, Dreadlock holiday, Art for art’s sake ja I’m Mandy, fly me, joista 10cc muistetaan.
Monipuolisen hittikimaran lisäksi yhteellä on tapana esittää keikoilla myös Grahamin alkuaikojen lauluja kuten Bus stop, sillä kyseessä on edelleenkin erittäin lauluvoimainen bändi.