14 heinäkuuta 2012

Laulu Koti-ikävästä, dokumentti ruotsinsuomalaisista!
Jännä nähdä esittääkö Markus Fagervall & Månskensorkestern "ruotsinsuomalaisten kansallislaulun" Kotiseutu Pohjolassa, jonka tekstin kirjoitti Ossi Oinas, lähtöään Raanujärveltä. 

Ansioitunut oululaisohjaaja Mika Ronkainen, joka tunnetaan musiikkipuolelta ennestään mainioista dokumenteistaan Mieskuuro Huutajista ja metallibändi Sentencedistä, tulee nyt mielenkiintoisella elokuvalla Laulu Koti-ikävästä.
Se saa kotimaan ensi-esityksensä Oulussa 23. syyskuuta Nordisk Panoramassa, jossa se kisaa parinkymmenen muun elokuvan kanssa parhaan pohjoismaisen dokumentin palkinnosta.
Kai ja Tauno matkalla Oulusta Göteborgiin
Laulu Koti-ikävästä on kertomus entisen muusikon Kain ja hänen isänsä Tauno Latvalehdon matkasta Oulusta Göteborgiin, missä he asuivat Kain lapsuudessa 1970-luvulla. Samalla se on tarina niistä 600 000 suomalaisesta, jotka muuttivat 1960- ja 70-luvuilla Ruotsiin pakoon Suomen työttömyyttä. Noin 200 000 heistä palasi myöhemmin takaisin Suomeen - kuten tekivät myös Tauno ja silloin teini-ikäinen Kai.
Latvalehtojen reissusta tulee musiikillinen matka yhteiseen tunnemuistiin ja suomalaisten maahanmuuttajien historiaan Ruotsissa.
Selkärangan elokuvalle luovat suomalaissiirtolaisten 1970-luvulla kirjoittamat musiikkikappaleet, joita elokuvassa esittävät livenä toisen sukupolven ruotsinsuomalaiset muusikot. Mukana ovat muun muassa Anna Järvinen, Markus Fagervall, Darya Pakarinen & Månskensorkestern, Harri Mänty(Kent), Hannu Kiviaho (Fatboy), Heikki Kiviaho (Sator) ja Love Antell.
Vaikka Laulu Koti-ikävästä (Ingen riktig finne / Finnish Blood, Swedish Heart) on puhdasverinen dokumenttielokuva, se on myös road movie ja musikaali. Näin se luo oman ainutlaatuisen elokuvagenrensä.