28 heinäkuuta 2012

Kalottjazz & Blues ja pohjoisen muutkin pikkufestit
muuttuvat!
Kalottjazz & Blues täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Parhaillaan kerätään 
festivaalikävijöiltä muistoja menneiltä vuosikymmeniltä ja niitä voi lähettää 
osoitteeseen kulttuuritoimisto@tornio.fi.
Samalla kun suunnitellaan syntymäpäiviä, myös muutoksia on luvassa.
- Festivaali porskuttaa eteenpäin entiseen malliin, mutta Riverside Jazzin tulevaisuus on kylläkin vaakalaudalla. Eli jos sen vetämiseen ei uusia henkilöitä ilmoittaudu, niin todennäköisesti alkutalvesta vietämme kuoppajaisia konsertin muodossa, sanoo yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Jussi Leipälä.
Riverside Jazz on perustettu vuonna 1989 ja se on ollut aina tärkeä talkoo- ja  asiantuntija-apua Kalottjazzille antava elin, mutta yhdistyksen lopetus ei Leipälän mukaan festivaalin toimintaan vaikuta. Hän lupaa myös, että jazzkonsertit Musiikkitalolla jatkuvat. 
- Riversiden toimintahan on ollut jo vuosia lähes kokonaan Pop & Jazz Konservatorio Lappian käsissä, eikä ulkopuolisia ole toiminta kiinnostanut, paitsi että konserteissa on käynyt kymmenkunta jäsentä.

Pohjoisen kesän jazzfestivaaleilla kaikissa on käynnissä sukupolvenvaihdos. Kalottjazzin vetovastuusta Jukka Piiroinen luopui jo vuosia sitten ja nyt myös kulttuuripuolen tekijät ovat pikkuhiljaa jäämässä sivuun.
Raahen Rantajatseja vuodesta 1986 lähtien johtanut Pertti Kinnunen antoi viestikapulan nuoremmille viime vuonna. Tiimiä on vahvistettu myös Tampereen Jazz Happeningissä rutinoituneella festivaalijohtaja Anna-Maija Saarelalla. Rantajatsithan ovat kooltaan Kalottjazzien kokoinen. Viime kesänä tutkittiin Rantajatsien  4000 kävijää ja selvisi, että lähes puolet heistä tuli Raahen ulkopuolelta ja he käyttivät liikkumiseen ja erilaisiin oheispalveluihin 320 000 euroa eli pieni tapahtumakin vilkastuttaa uskottua enemmän liike-elämää.
Oulun Elojazz on taas saanut taiteelliseksi johtajakseen trumpetisti Jukka Eskolan, jolla on aiempaa kokemusta kuopiolaisesta Lumo Jazz-festivaalista.
Yllättävää kuitenkin oli, että kun Elojazz julkisti nimityksen, se ilmoitti: "Ohjelmaltaan ja yleisilmeeltään 24. Elojazz jatkaa samalla linjalla. Rytmimusiikkia käsitellään koko laajuudessaan tyylillisesti, kronologisesti ja maantieteellisesti, laatua painottaen.”
Luulisi, että taiteelliselta johtajalta odotettaisiin jotain uutta ja radikaalia. Minä ainakin toivoisin, jos Kalottjazz & Bluesin taiteelliseksi johtajaksi valittaisiin, minun ehdokkaani, Marzi Nyman tai Iiro Rantala, heidän persoonallisuus myös kuuluisi.