04 heinäkuuta 2012

SUUNTA, erilaista yömusiikkia Rajasoitossa!
Suunta: Timo Väänänen, Kristiina Ilmonen & Anna-Kaisa Liedes
Jos haluatte uusia musiikkielämyksiä, lauantaille 7.7. olisi yksi ehdotus. Nimittäin Haaparannan kirkossa esiintyy suomalaisista kansanmusiikin huippunimistä koostuva Suunta-yhtye, jonka musiikista ei mielikuvitusta puutu. Vaikka kaikki, Anna-Kaisa Liedes, Kristiina Ilmonen ja Timo Väänänen, ovat tohtoritason sibeliusakatemialaisia, palo uuden löytämiseen ja luomiseen on säilynyt.
 Suunta-yhtyeen musiikissa kohtaavat suomalais-ugrilaisten laitumien soitot, itkuvirret ja runolaulut. Yhtyeen mielikuvituksellinen äänimaisema syntyy kahden kanteleen, puupuhaltimien ja lyömäsoitinten voimin, mutta tärkeässä roolissa ovat myös monipuolinen ihmisäänen käyttö ja vapaa improvisaatio,  perinteitä kunnioittaen.
Haaparannan kirkossa klo 22.00(Sa) alkaen kuullaan musiikkia Inkeristä, Udmurtiasta, Etelä-Pohjanmaalta ja Ruotsista, mutta myös Suunnan omia kappaleita muun muassa Timo Väänäsen kaksi kantelesävellystä.
Anna-Kaisa Liedes (laulu, ihmisääniääni, kantele & kellot)
" Tieni on kulkenut Haukiputaan kirkonkylältä Helsinkiin. Valmistuin
musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian taiteelliselta linjalta vuonna 2005
työlläni Ihmisen äänen monet mahdollisuudet. Äänen monimuotoisuus, vivahteet ja värit ovat intohimoni. Ääni-improvisaation rinnalla
perinteinen kansanmusiikki ja erityisesti arkaainen estetiikkaa ovat lähellä
sydäntäni." 
Kristiina Ilmonen (puhaltimet, lyömäsoittimet & ihmisääni)
"Vanhakantaisten pillien, torvien ja sarvien uniikit äänet ovat tällä haavaa
muusikontyöni keskeinen inspiraation lähde. Musiikilliseen aarrearkkuuni
kuuluvat myös kolinat ja kilinät maailman eri kolkilta."
Timo Väänänen (kanteleet)
" Soitan  kanteleita 5-kielisestä aina sähkökanteleisiin asti. Taiteellinen tohtorityöni Väinämöisen kasvot – kantele symbolina tarkastettiin 2008 Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla. Työ käsitteli monitaiteellisin keinoin kanteleeseen liittyviä mielikuvia. Tällä hetkellä olen vapaa taiteilija
ja tutkija."  www.suunta.maanite.fi