22 elokuuta 2012

Björkenvallit ja Kiirunan americana!
THE HARDSHIPS
Pari vuotta sitten uutisoin, että Kiirunassa on meneillään americana-aalto, jota hämmästeltiin jo rapakon takanakin. Ensin Nashvillen sai polvilleen Willy Clay Band ja  laulaja-lauluntekijä Anton Björkenvallin esikoisalbumin Travel viimesteli Los Angelesissa Robert Hadley , joka oli hankkinut kannuksensa 
muun muassa Ray Charlesin, Los Lobosin, Kornin, Diana Krallin ja Bette Midlerin levyillä. 
Antonin levy keräsi silloin kehuja jenkeissä ja sai varsinkin Austinin suunnalla runsaasti mediahuomiota, mutta kun eletään marginaalissa, kaikki on pientä ja läpimurto jäi tekemättä.
Americana-buumi jatkuu kuitenkin yhä Kiirunassa  ja miksei jatkuisi, sillä Antonin mukaan Norrbottenilla on enemmän yhteistä americanan kanssa kuin uskommekaan.
- Pohjoinen Ruotsi on monella tapaa kuin Amerikan etelä. Työväenkulttuuri ja ihmiset ovat samanlaisia. Ilmastollisesti ollaan kyllä vastakohtia, mutta pitkät välimatkat ovat myös yhdistävä tekijä.
Kaikki kuitenkin muuttuu. Anton Björkenvall kyllästyi yksin kiertämiseen ja perusti sähköisen bändin The Hardships, jolta on piakkoin tulossa albumi. Levy purkitettiin viime talvena Shreveportissa Louisianassa ja jälleen puikoissa oli huipputuottaja. Brady Bladen nimi yhdistetään muun muassa sellaisiin maailmannimiin kuin Emmylou Harris, Steve Earle ja Buddy Miller.Antonin bändin musiikki on autenttista säröistä rokkia ja sydäntäsärkeviä balladeja lännen tyyliin ala Neil Young & Crazy Horse eli samoista lähteistä ammennetaan kuin aiemminkin. Albumilta on julkaistu jo sinkku Whirlwind.
The Harshipsissä soittavat Antonin lisäksi kiirunalaiskitaristi Johan Mäki ja veljekset Daniel & Emil Kreivi Haaparannalta. Pienenä triviatietona kerrottakoon, että Kreivit soittivat Pär Hulkoffin ensimmäisessä Bourbon Boys-kokoonpanossa ja näyte Rock`N`Rollin Man löytyy kokoomalevyltä Music From Torne Valley, vol II.
BJÖRKENVALL
Americanan kuningasyhtye Kiirunassa on aina ollut Willy Clay Band, mutta kun jäsenet ovat hajautuneet ympäri Ruotsia, yhteinen keikkailukin on vuosi vuodelta vähentynyt.
Antonin isoveli, Tony Björkenvall on löytänyt nyt yhteistyökumppanin Matarengin Idols-voittaja Markus Fagervallista. Ensi kertaa he tutustuivat toisiinsa Tornedalsfesteillä Luulajan Kulttuuritalolla marraskuussa 2009, jolloin Markus ja Willy Clay Band esittivät, jo meänkieliklassikoksi muodostuneen Kruuvamiehen.
FAGERVALL
Markus Fagervallille kävi kuten useimmilla Idols-voittajilla Suomessakin. Huippusuosio tuli kertarysäyksellä ja samalla lailla se myös menikin.Fagervall poltti itsensä loppuun ja hän lopetti keikkailun välillä kokonaan, mutta on saamassa Tonyn kanssa inspiraation takaisin, mutta nyt mennään  omilla ehdoilla.
- Me uskomme musiikkiin ilman karsinointia. Lauluihin, jotka tulevat syvältä sisältä. 
- Meidän totuus ja sydämenlyönnit tulevat maisemasta, joka on meidät muovannut. Sen lyönnit syntyvät hiljaisuudesta ja ympäröivästä todellisuudesta, johon mahtuu niin iloa kuin  suruakin, parivaljakko julistaa.
Duon Fagervall Björkenvall americanahenkisestä laulusta voi nauttia toistaiseksi vain heidän fb:n pirttiäänityksissä: http://www.facebook.com/FagervallBjorkenvall