torstai 23. elokuuta 2012

Kalervo Palsan "toisenlainen Finlandia" auki ensi kesänä!

Kittiläläisen taidemaalarin Kalervo Palsan (1947–1987) kotitalo ja työtila Getsemane eli Pilvilinna avataan ensi kesänä yleisölle.
- Ihan samanlaiseksi emme tietenkään Palsan taloa voi saada kuin mitä se on ollut hänen arkielämässään. Museotoimintakin asettaa omat edellytyksensä, mutta voimme tuoda nyt esiin sen ympäristön ja hengen, mikä loi taiteilijan ja saamme hänelle sen arvostuksen, mikä hänelle kuuluu, sanoo LEVI.NYT-lehdelle Särestöniemi-museon johtaja Liisa Tervahauta, joka on ollut tiiviisti mukana etsisöimistyössä.
Palsan Getsemanelle pelastus tuli viime hetkellä. Kotiseutuneuvos Kauko Sorjonen sattui katsomaan Yle Teemalla esitetyn ja Minna Joenniemen ja laulaja Samuli Putron juontaman ohjelmasarjan Suojele minua ja Lapin ystävä oli valmis antamaan taloudellisen tukensa Palsan elinpiirin säilyttämiseksi.
Getsemane on pieni ateljee, joka seisoo Palsan kotimökin pihassa. Mökki säästyi sodan aikana kuin ihmeen kaupalla saksalaisten tulitikkuleikeiltä - ainoana rakennuksena Kittilässä kirkon ohella. Pihapiirillä oli huono maine, sillä sinne majoitettiin pohjoisen kulkumiehiä, juotiin ja myytiin viinaa, tapeltiin ja tehtiin niin sanotusti huorin. Vanhempana Palsa muutti pihapiirissä sijaitsevaan 15 neliömetrin kokoiseen, jäterimoista kulkumiesten majapaikaksi rakennettuun vajaan, jonka hän nimesi komeasti Getsemaneksi. Tässä vajassa Palsa eli ja työskenteli suurimman osan aikuista elämäänsä, maalasi vimmaisesti tuhansia ja tuhansia töitä, ja sen ovelle sitten pakkaseen kuoli. 

Kalervo Palsa Kittilän Getsemanesta | Elävä arkisto | YLE