16 elokuuta 2012

Pieni Kansani Laulu Ylläksen taivaan alla!
Kalervo Uutun teksteihin perustuvan paikallishistoriallisen musiikkinäytelmän, Pieni kansani laulu, toinen osa saa ensi-iltansa  viikonloppuna Ihmisen Ringissä Ylläksellä, mutta virallisesti näytännöt ajoittuvat jaksolle 23.8 - 22.9.
Näytelmätrilogian  toinen osa  jatkaa Viljan ja Tapion suvun tarinaa vuodesta 1876 aina Lapin sodan loppuun saakka. Kolari saa tien ja sen mukana uudet ajat ja aatteet. Maailman mullistukset heittävät valojaan ja varjojaan myös ikiaikaisen Ylläksen juurelle ja sen ihmiset joutuvat niistä osallisiksi halusivat tai eivät. 1900-luvun ensimmäisen puoliskon traagiset myllerrykset koettelevat pienen kylän asukkaita  välillä kohtuuttomankin julmasti, mutta aina löytyy vastapainoksi ihmisten luontaista  selviytymiskykyä  ja elämän iloa. Varsinkin lapsilta, pieneltä kansalta.
Laulu pienestä kansasta kertoo Aaten ja Lauran tarinan, heidän varttumisensa pienistä lapsista harmaahapsiksi ja heidän läheistensä kohtaloista. Se on kertomus kuvitteellisista ihmisistä historiallisessa kolarilaisessa todellisuudessa.   
Tarinan pohjana on Kalervo Uutun oman suvun historia. Mukana on myös hänen runoja ja loitsuja ja kaiken tämän näytelmäksi on punonut Esko JanhunenNäytelmän musiikin on säveltänyt Jari Vanha. Sen ohjaa Hannu Friman, lavastaa Jukka Laukkanen ja laulu- ja kuoro-osuudet johtaa Marika Salminen.
http://www.kolari.fi/pienikansanilaulu/