15 elokuuta 2012

Twin City-festivaali oli kesän suurin musiikkitapahtuma Lapissa!
Järjestäjien kommentit: Reijo Angeria, Markku Köngäs, Pirkko Hietaniemi & Tuomas Laajoki!
Slade lämmitti lauantaita (Kuva: Mika Hyvärinen/TCF)
Kesän festivaaliavaus Sodankylän elokuvajuhlat, jossa kävi kesäkuussa ennätykselliset 26 000 vierasta, antoi toiveita menestyksekkäästä tapahtumakesästä pohjoisessa. Toisin kuitenkin kävi. Kylmä kesä sai varsinkin isojen festivaalien järjestäjien otsat kurttuun,niin Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissakin, sillä väki liikkui huonosti.
Lapin suurin tapahtuma, jossa musiikilla oli pääpaino, oli Twin City Festivals, joka keräsi 11 000 kävijää. Toisena tuli Simerock 10 800 festivaalivieraalla, jonka jälkeen  Ylläs Soikoon, Taivaan Tulet-iskelmäfestivaali, Satama Open Air, Juicerock ja Kalottjazz & Blues.
Rovaniemen Jutajaisten kävijämäärä oli 12 000, mutta pääsihteeri Maria-Liisa Malvalehdon mukaan Jutajaiset ei ole musiikkifestivaali, vaan monikulttuurillinen folkloretapahtuma. Kuitenkin sen ehdoton yleisömangneetti oli Eppu Normaali. 
Kerrottakoon vielä, että Jutajaiset on kolmen vuoden aikana menettänyt lähes kymmenentuhatta kävijää. Samassa tilanteessa on rajan toisella puolen  Piteå Dansar & Ler-tapahtuma, joka parhaillaan miettii hätäkokouksessaan koko festivaalin lakkauttamista taloudellisten tappioiden vuoksi, mutta Jutajaiset vain jatkaa porskuttamista.
Jutajaiset on kulttuuritapahtuma ja promoottori Sime Yliaskan mielestä sitä on myös Simerock. Niinpä hän uhkaa vaihtaa tapahtumansa paikkakuntaa, jollei Rovaniemen kaupungilta heru tukieuroja myös hänen rockfestivaalilleen. 
Tornion Twin City-festivaalin vetäjä Reijo Angeria on samoilla linjoilla Simen kanssa.
- Mullehan Kalottijazzit on aina ollut Akilleksen kantapää, kun sitä tuetaan oikein olan takaa. En ymmärrä kyllä miksi, kun eihän se näy edes katukuvassa.
-Twinkkaritkaan eivät saa kaupungilta mitään tukea, muuta kuin laskuja. Jopa kylmäkontin sijoittamisesta kaupunki laskutti. 
 Tämän kesän Twin City-festivaalin loppusaldosta Reijolla ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta hän kertoo, että lipputuloilla on maksettu jo bändien palkat.  
- Kun kaikki laskut ovat tulleet ja kirjattu, saattaapi mennä jopa pakkaselle, joten ei tässä herrojen huoneita rakennella.
- Meillä kävi 11.000 kävijää. Perjantai meni hyvin, mutta lauantaina oli niin kylmä, että melkein lunta satoi. Oli kuusi astetta lämmintä ja eikähän ihmiset juoneet mitään.
Reijo onkin miettinyt, josko lopettaisi Twinkkarit tähän kesään. 
- Olen vähän kahden vaiheilla järjestänkö enää tuon mittakaavan tapahtumia, yksittäisiä konsertteja ehkä mieluummin. Kun on tuo ranta valmiina, ei tarvitse enää paljon rakennella. 
- Mutta katellaan, kun pöly laskeutuu ja mitä ulkolaisbändejä on tarjolla, Angeria pohdiskelee.
Rasmus kiittää! (Kuva:Mika Hyvärinen/SOA)
Ruotsin puolella isojen katufestivaalien yleisökadon syyksi, Piteåssa ja Luulajassa, on pantu korkea lipun hinta ja huonot artistit. Meri-Lapissa jälkimmäinen ei ollut syy, ei Twinkkareissa, eikä Kemin Satama Open Airissä, sillä molemmissa olivat esiintymässä tämän hetken kuumimmat suomalaisnimet.
Satama Open Airin järjestäjä Markku Köngäs kertoo, ettei ole ehtinyt vielä tehdä analyysia festivaalista, sillä Satama Openin jälkeen hän on ollut hoitamassa tekniikkaa, niin Jurassic Rockissa kuin Simerockissakin.
- Tavoite oli kolmessa tuhannessa per ilta. Perjantaina päästiin lähelle, mutta
lauantai jäi pahasti puoleentoistatuhanteen, joten nappiin ei mennyt.
Köngäs tietää myös, että korjattavaa riittää ensi kesään, mutta paljon positiivistakin hän löytää uudesta Ruutinpuiston festarialueesta.
- Festarikenttänä Ruutinpuisto oli aivan loistava. Nurmi oli mukava jalalle, selkeä vesistö eristi alueen, aluetta oli hyvä rakentaa, hyvät parkkialueet, hyvät bäkkäritilat, ja erityisesti VIP-alueesta saatiin myönteistä palautetta.
- Myös Telakka-teltta oli menestys ja ensi vuodelle karaoken lisäksi, ainakin trubaduureille tulee oma tilansa.
Markku kertoo, että korjauslista on pitkä ja sen kärjessä ovat  anniskelu- ja wc-tilojen lisääminen ja sisääntulon nopeuttaminen.
- Tietenkin myös ohjelmakokonaisuutta kehitetään. Ei liikaa saman tyylin artisteja samalle illalle. 
- Esiintyjiä kartoitetaan parhaillaan. Meillä on kaksi ajankohtaa, joko heinäkuun tai elokuun ensimmäinen viikonloppu... Toivottavasti toiveet toteutuu, niin tapahtuma tulee varmasti ensi kesänä, Köngäs sanoo.
Eini & Varjokuva Ylläksellä
25-vuotta täyttänyt tanssinystävien tapahtuma Ylläs Soikoon veti Äkäslompoloon 6000 kävijää.
- Lipunmyynti kasvoi 30 %. Samoin kävi talvella Ylläs Jazz Bluesille.
Vanhana tapahtumana Ylläs Soikoon tiedetään hyvin, vaikka 
markkinointi onkin aika vähäistä, pitkänlinjan tapahtumajärjestäjä Pirkko Hietaniemi kertoo. 
Hänen mukaansa Ylläs Soikoon-tapahtuman kivijalkana ovat uskolliset kävijät. He tulevat uudelleen ja uudelleen ja tuovat mukanaan  uusiakin. Samantapaisia tapahtumia ei ole myöskään Lapissa muita, lukuunottamatta uutta Taivaan tulet-iskelmäfestivaalia. 
Pirkko  kertoo, että pienellä tapahtumalla, verrattuna rockfestareihin, riskitkin ovat pienet. Toisaalta ongelmallista hänestä on, esiintyjien hintojen jatkuva nousu. 
- Heidän kanssa jutellessa huomaa, ettei tilanne ole artistillekaan hyvä. Välikäsiä on bändien myynnissä aika paljon. Levy-yhtiötkin rahastavat keikkamyynnillä kun levyt eivät käy kaupaksi.  Lisäksi keikkabussin polttoainelaskutkin ovat aivan mahdottomat, Hietaniemi luettelee.
Juicerock (Kuva:RyMy)
Kemin aktiivisen RyMy-yhdistyksen kesäsatsaukset olivat Kesäkissa Blues ja Juicerock. Persoonallisia tapahtumia, joiden artistivalinnat ovat valtavirran ulkopuolelta, mutta tavoittavat jo mukavasti kuulijoita. 
Promoottori Tuomas Laajoki, kertoo, että tämänkesäisessä Juicerockissa oli mukana 60 muusikkoa ja viikonlopun aikana esitettiin 100 Juicen biisiä.
- Kaikenkaikkiaan hieno tapahtuma. Päätapahtumassa oli sakkia saman verran kuin Kesäkissa Bluesissa eli hiukan yli 400. Edellisvuosiin tuli hiukan takapakkia. Lieneekö syynä tapahtumien paljous, joita näillä nurkillakin on ollut edelliskesiä enemmän, Tuomas miettii.
 Lopullinen Juicerockin kävijämäärä meni kuitenkin reilusti yli tuhannen, kun Meripuiston kuoromaratonissa oli Haitaribussia kuuntelemassa noin 800 henkeä ja avajaispäivän tilaisuuksissa kolmisensataa Juicefania, joten merkittävästä kesätapahtumasta on jo kysymys.
 Neljännen Juicerockin nimekkäimmät muusikkovieraat olivat tällä kertaa Jukka Takalo ja Juicen bändissä soittaneet Antti Tammilehto ja Jari Yliaho.