09 marraskuuta 2010

Pajala-Vienolta sinkku! Pajalassa jo pitkään toista kotiaan pitänyt iskelmälaulaja Vieno Kekkonen aloitti levytysuransa vuonna 1955 Spede Pasasen kannustamana ja takana on jo kolmisensataa levytystä.
Viime vuosina hän on vieraillut studiossa enää harvemmin, mutta kun hän kävi läpi Kari Kuuvan arkistoja hän törmäsi "itsensä näköiseen" lauluun Aika virtaa kaihoten .Se oli pakko levyttää ja Ylläs soikoon-tapahtumastakin tuttu kapellimestari Mika Siekkinen hoiti musiikin.
Keikkapuolella Vieno on yhä aktiivinen. Helsingissä asuessaan hän esiintyy paljon Pirkko Mannolan ja Marjatta Leppäsen kanssa, mutta Pajalasta käsin hän tekee enemmän sooloesiintymisiä.
Vieno Kekkonen kuului 1950-luvun lopun jazzahtavan naisiskelmän uuteen aaltoon ja Scandian kolmen kovan koon talliin, johon hänen lisäkseen laskettiin Laila Kinnunen ja Brita Koivunen.
Alun perin Vienosta piti tulla näyttelijä. Hän on teatterikoulun käynyt ja samaa kurssia kuin Tea Ista ja Ritva Valkama. Hän näytteli vuoden Lahden kaupunginteatterissa ja suurin elokuvarooli oli Hilman Päivissä, joka nähtiin äskettäin Ylen Teemallakin.
Laulu vei kuitenkin pian mukanaan, mutta hän hyödynsi näyttelijän taitojaan myöhemmin omassa tv-ohjelmassaan ja ravintolashowssaan, jonka uranuurtajiin hän Suomessa kuuluu.
Samoihin aikoihin kuin Vieno aloitti levytysuransa hänen aviomiehensä Eero Sauri aloitti kesätoimittajana Pohjois-Suomi-lehdessä Kemissä. Sittemmin hän toimi pitkään muun muassa Apu-lehden päätoimittajana ja päästyään eläkkeelle alkoi etsiä Vienonsa kanssa "kesäpaikkaa". Parin vuoden jälkeen pariskunta päätyi Ranskan sijaan Pajalaan, jossa he viipyvät vuosi vuodelta pidempään. Pohjoisen rauha, sen ihmiset, tunturit ja marjapaikat ovat saaneet viihtymään.