Maailmanmusiikin kummisetä Haaparannalle!
Rakkaus leimaa maailmanmuusikko Ale Möllerin suhdetta musiikkiin ja vuosien varrella vahva tunne on vain kasvanut.
Hän tekee elinikäistä tutkimusmatkaa ja poimii taukoamatta impulsseja eri puolilta maapalloa.
Rakkaus merkitsee Alelle myös kunnioitusta, sillä hän kunnioittaa musiikissa perinteitä.
- Koen vapautta sopeutumalla. Se on kummallista, mutta minulla homma todellakin toimii niin. Ja toiseksi, onhan se myöskin eräs tapa lainata ideoita ja kokemuksia edelläkävijöiltä, hän pohtii.
Skoonessa 1955 syntynyt Möller on 1970-luvulta lähtien sekoittanut musiikkiinsa jazzia, ruotsalaista ja kreikkalaista kansanmusiikkia ja afrikkalaisia ja latinalaisia rytmejä, ja paljon muuta.
Möllerin uteliaisuus on pitänyt hänen musiikkinsa elinvoimaisena. Hän tykkää ylittää musiikissaan paitsi maiden rajoja, myös sekoittaa eri taidemuotoja ja tietysti kevyttä ja klassistakin. Lukemattomia kertoja hän on esiintynyt myös sinfoniaorkesterin kanssa ja antanut kirjoitetun ja improvisoidun musiikin kohdata. Kun Ale Möller kohtaa Norrbottenin Kamariorkesterin Haaparannan kirkossa 30. syyskuuta, siitä tarjouksesta ei kannata kieltäytyä.
Muusikkona Ale nousi ruotsalaisten tietoisuuteen 1970-luvulla Mikael Wiehen ja Björn Afzeliuksen progeyhtyeissä. Itsenäisenä soittajana hänen läpimurtonsa tapahtui kreikkalaisen bouzoukin taitajana. Sitä kautta hän sai muun muassa kansainvälistä nimeä Mikis Theodorakiksen säestäjänä.
Sen jälkeen Alen mielenkiinto omaa ruotsalaista pelimannimusiikkia ja eri maiden kulttuureja kohtaan on jatkunut sammumattomana.
Eräs kanssamuusikko onkin kutsunut Mölleriä Rauhantekijäksi, joka haluaa soittamisen lisäksi tuoda yhteen ihmisiä eri kulttuureista.
Möllerin pitkän uran varrelle mahtuu lähemmäs 80 levyjulkaisua ja yhtyeitä kuten Filarfolket, Enteli, Frifot, Stockholm Folk Big Band ja tietenkin Ale Möller Band eri muodoissaan.
Suomessa hän on toiminut muun muassa vuonna 2000 vierailevana professorina Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla.