08 lokakuuta 2010

Albertin bileissä, egot jätettiin kotiin!
TEKSTI Esa Seppänen KUVAT Muonion Jukka
Tunnustan: Astellessani legandaarisen Tavastian ovesta sisään, mielessäni oli pieni epäilys, että mitenköhän ilta pysyisi kasassa. Samalla mieltäni kutitti nähdä yhdellä kertaa niin monta suomalaisen musiikin ikonia kokoontuneena muistelemaan ja juhlistamaan Albert Järvisestä kertovaa uunituoretta 450-sivuista elämäkertakirjaa. Lisäksi media oli rummuttanut tilaisuutta monella eri tavoin.
Onneksi pelkoni oli turha. Musisoijat olivat unohtaneet egonsa kotiin ja illasta kehkeytyi lämminhenkinen tilaisuus ja aikamoinen kattaus 1960-,-70-ja -80-lukujen suomalaista musiikkihistoriaa. Lauteilla kävi soittamassa toistakymmentä eri kokoonpanoa ja noin 30-40 soittajaa. Illan juontajana toiminut Arto Pajukallio solmi paketin hyvin kasaan.
Esiintyjistä ja kokoonpanoista voisi mainita muun muassa Poisonin ja Eero Raittisen, Royalsin ja Pave Maijasen, Pen Leen ja Dave Lindholmin, Kalevalan Vesa Aaltosineen ja Harri Saksaloineen ja Hurriganesista kaksi eri kokoonpanoa. Nuorempaa soittajapolvea edustivat kunniakkaasti Jukka Orma ja Marzi Nyman.
Jukka Orma ja Harri Saksala!
Lähes täysi tuvallinen yleisöä nautti silminnähden, vaikka nuotit ja välillä soittajatkin olivat kateissa.
Yleisön joukosta saattoi bongata monia soittoniekkoja ja julkkiksia; Hasse Wallin, Virve Rostin, Pedro Hietasen, Kikka Laitisen ja Kojon. Pari viimeksi mainittua kävi jorailemassa lavalla ja lauloipa Kojo yhden biisinkin.
Kojo ja taustakuorossa Dave ja Orma!
Wigwamin Mosse Groundstroemkin oli mukana ja pakko oli käydä kysymässä, palaako bändi enää koskaan lavoille, sillä mielelläni näkisin Wigwamit vielä yhdessä. Hän antoi pienen valonpilkahduksen ja puoliksi lupaili, että jotakin on tuloillaan.
Heinä, Muska, Pitkä Lehtinen ja taustalla Devil Virtanen & Vesa Aaltonen!
Lappilaisista eniten esillä Tavastialla oli kemiläislähtöinen kitaristi Jari "Heinä" Nieminen. Kun kysäsin mieheltä, että mikäs Albert yhteys hänellä on, niin mies vastasi suoraan, että "ei mikään". Järjestäjä oli vain kysynyt miestä mukaan ja Heinä urakoikin kunniakkaasti useissa kokoonpanoissa. Yhtenä illan yllätysvieraista oli Pyssykylästä lähtösin oleva Kaija Kärkinen, joka miehensä Ile Kallion osuudessa lauloi hienosti Roadrunnerin. Ile Kallio, Kaija Kärkinen ja Roadrunner!
Kyseisen biisin allekirjoittanut oli nähnyt ensi kertaa livenä uunituoreena versiona Albertin kepittämänä Pellon Ponnella loppuvuodesta 1974. Hurriganes oli juuri saavuttanut ennenkuulumattoman voiton Get onillaan European Pop Juryssä. Silloin tuntui vain taivas olevan rajana tulevalle menestykselle.
Noh, uskon Albertin nyökänneen hyväksyen, kun lähes kolme tuntisen Tavastian illan kruunasi kuuden kitaristin ryydittämä illan päätösbiisi.
Kitarasankari sai ansaitsemansa bileet ja nousi niiden harvojen armoitettujen musiikintekijöiden joukkoon, joiden tarina on kerrottu elämänkertakirjassa.
Tavastialla 5. lokakuuta!
---------------------------------------------------------------------------------
~ Esa ja Jukka ovat molemmat Lapin poikia, intohimoisia rockentusiasteja, joita ei pidättele mikään, eivät edes pitkät matkat, kun kyse on hyvästä rockista. Esa on löytänyt asuinpaikan Valkeakoskelta. Hänet tunnetaan muun muassa maailman parhaasta Pirates-kokoelmastaan. Muonion Jukka taas on tuttu kirjoittaja Kuukkeli-lehden sivuilta. Molemmat olisivat ison laulun arvoisia, mutta pitävät matalaa profiilia. Suurkiitos molemmille Tavastian tunnelmista! ~Uh
--------------------------------------------------------------------------------------------------------