08 lokakuuta 2010

Kai Tapani Tarttuu Mikkiin!
TV2:ssa 8.10. klo 21!

Laulaja-lauluntekijä Kai Tapani on lähtöisin samasta pienestä Tornion Laivajärven kylästä kuin edesmennyt tangolaulaja Esko Rahkonen, joka on hänelle sukuakin. Laulajaksi Kai heittäytyi varsin myöhään eli armeijassa, jossa Eskonkin kyvyt ensi kertaa noteerattiin.
- Lauloin bändin säestyksellä Oulun erillisessä viestikomppaniassa ja se tuntui tosi mahtavalta. Inttiä ennen olin ollut vuoden Göteborgissa Volvolla töissä. Sen jälkeen kokeilin ajaa vielä isän kuorma-autoa Torniossa, mutta musiikki alkoi vetää puoleensa. Lähdin takaisin Ruotsiin ja oman yhtyeen laitoin 1984 ja siitä se kaikki alkoi.
Toistakymmentä vuotta Kai keikkaili Ruotsissa, kunnes vuonna 1997 palasi Suomeen, Halikkoon. Hän on monipuolinen muusikko. Pitkään Kai soitti Frederikin yhtyeessä koskettimia, kunnes lähti tekemään omaa juttuaan. Suomen lisäksi Kai esiintyy mielellään Göteborgissa ja Kanarialla, jossa hänet tunnetaan ja jossa hän on kuin kotonaan.Laulajana hän on tummien tuntojen tulkki. Omia levyjä hän tekee harvakseen. Viimeisin Vesipisaroiden Laulu ilmestyi vuonna 2008.

Meillä hänet tunnetaankin paremmin lauluntekijänä. Kai on kirjoittanut yli 300 laulua, joista tunnetummat ovat Frederikin Parhaat vuodet, Souvareitten Jääseppele, Kari Hirvosen Mari ja Mikko Mäkeläisen Ensimmäinen mulle, jolla Kai voitti Somero Soikoon-sävellyskilpailun.
Kun Kaista puhutaan, ei voi olla puhumatta Jamppa Tuomisesta, hänen läheisestä ystävästään. Kai oli mukana Jampan monissa elämänkäänteissä, myös lopussa.
- Muistan, kun olin säestämässä Jamppaa ensimmäistä kertaa Ruotsissa. En ollut vielä mikään virtuoosi soittajana ja Jamppa heitti huumorilla, että mahtaakohan tästä tulla mitään. Sitten keikkailin pari vuotta ahkerasti ja kehityin ja sitten Jampan kommentti oli jo jumakauta tämähän toimii.
- Sen jälkeen säestin häntä usein. Olin kesäkiertueilla ja kuljettiin Kanarialla ja asuttiin samassa kämpässä.
- Jampan kanssa oli aina kiva kiertää. Hän oli reilu. Kun kierrettiin kahdestaan ja tultiin kotiin, sataset pantiin aina puoliksi. Siitä hän oli myös erikoinen tähti, että hän roudasi aina muitten mukana, Kai muistelee.
Hänen kotistudiossa StudioProssa taltioitiin myös vuosien 1997-1998 vaihteessa Jamppa Tuomisen viimeiseksi jäänyt levytys Tule ja vie mut, jossa oli enteelliset sanat.
Tule ja vie mut / Vie paikkaan missä tunne en/ Kaipuun kyyneleitä miehen tieltä eksyneen/ Tule ja vie mut /Lailla linnun liitävän/ Vie sinne missä kukkii ruusut rakkauden.
Pian levytyksen jälkeen Jamppa matkusti esiintymään Kanarialle. Tuolta keikkareissulta hän ei enää palannut elävänä synnyinmaahansa.

Kain seurana Tartu Mikkiin-ohjelmassa Christa Renwall, Frederik, Eini ja Sami Hintsanen