30 lokakuuta 2010

Läjä teeveen Rock-Suomi-sarjan avajaisjaksossa!
Katso Teemalla 1.11. klo 21.05 alkaen!

Kun Terveet Kädet-yhtyeen laulaja Veli-Matti "Läjä" Äijälä istui helmikuun alussa kameran eteen mustalle tuolille ja alkoi vastailla rauhallisella äänellä kysymyksiini, hykertelin mielessäni:
- Tämä on mahtavaa. Keskustelen karismaattisen, hauskan ja merkittäviä asioita aikaan saaneen herran kanssa rockista, ja palkka juoksee.
Sen jälkeen kun käärimme viime vuonna hihat ja aloimme toden teolla vääntää kymmenenosaista Rock-Suomi- dokumenttisarjaa YLE Teemalle, vastaavia täyttymyksen hetkiä on ollut paljon.
Kun Läjä kertoi pirullisesti virnistäen talvisista pyörämatkoista pakkasen halki bänditreeneihin tai Tornion poliisin punkkarinpidätysvimmasta, ymmärsin hitusen enemmän Terveiden Käsien pyhää raivoa ja vapauden kaipuuta. Helppoa elämää haluaville ei voi suositella suomalaiseksi rock-artistiksi heittäytymistä. Kestävässä taiteessa on aina ripaus taistelua takana.
Olemme haastatelleet Harri Hakasen kanssa kymmeniä kiinnostavia tekijöitä ja näkijöitä, jotka olivat paikalla kun jotakin olennaista tapahtui suomalaisessa rockissa. Ohjaaja Antti Leino on katsonut kiehtovien persoonallisuuksien ohimarssia monitorin läpi ja miettinyt kertomuksia kuvina.
Kolmistaan olemme käyneet suomalaisen rockin kiharaisia vaiheita läpi.
Itse en usko lopullisiin totuuksiin tai viimeisen sanan sanojiin, eikä Rock-Suomi pyri olemaan ensyklopedinen pajatson tyhjennys suomalaisen rockin historiasta. Teemme matkan, sukellamme ja hyppäämme sekaan, pidämme silmät ja korvat auki ja lopuksi kerromme kymmenen tarinaa, kymmenen näkökulmaa ja kymmenen tietä menneestä nykyiseen. (Pekka Laine)
Nyt se siis alkaa, pitkään odotettu Rock- Suomi-sarja YLE Teemalla. Maanantaina 1.11. klo 21.05 (uusinnat pe:na ja su:na) nähtävän ensimmäisen osan otsikko on Kapina. Se kertoo Suomi-Rockin Pelle Pelottomista: tee-se-itse-miehistä ja lahjomattomista rääväsuista. Oikeutetusti Läjän Terveet Kädet on ohjelmassa suurennuslasin alla, mutta mukana on myös muita merkittäviä oman tiensä kulkijoista kuten Suomen talvisota 1939–40, Sperm, Sleepy Sleepers, Ratsia, Radiopuhelimet, 22-Pistepirkko, Apulanta ja Steen 1.
Monella on varmasti videolla Axa Sorjasen 1990-luvun Suomi-rock- sarjat. Siitä on siis jo aikaa, joten päivitys on paikallaan. Kuitenkin odottaa jännityksellä, pystyykö uusi sarja kaivamaan esiin uutta tietoa, varsinkin kotimaisen rockin alkuhämärästä.
Näin ennakkoon ainakin ihmetyttävät netin näytehaastikset, joissa äänessä ovat Anna Abreu, Jenni Vartiainen ja Anne Sinnemäki. Mitä tekemistä heillä on Rock- Suomen kanssa? Edustavatko he kapinan vastakohtaa vai rockin kuolemaa?