18 lokakuuta 2010

Kristian Smeds ja lentämisen taito!
Mitä sitten uuden teatterin suurmies torniolaislähtöinen ohjaaja Kristian Smeds tekeekin, se huomioidaan suurin kirjaimin.Hän saa aina aikaan keskustelua ja liikuttaa tunteita. Ei vain Suomessa, vaan koko Euroopassa. Siitä osoituksena hän vastaanottaa huhtikuussa, ensimmäisenä pohjoismaalaisena, Euroopan unionin uusien teatteritodellisuuksien avaamisen palkinnon.
Nyt on ajankohtainen Smedsin ohjaus amerikkalaisen Paul Austerin romaaniin pohjautuvasta Mr Vertigosta, jonka syksyn kaikki näytännöt Helsingin kaupunginteatterissa on loppuunmyyty . Samoin oli laita vuosi sitten mustan komedian Mental Finlandin ja samoin oli sitä ennen Tuntemattoman Sotilaan päivityksen kohdalla.
Mr Vertigo on kertomus yhdeksänvuotiaasta orpopojasta Walterista, jonka elämä saa uuden suunnan, kun unkarinjuutalainen Mestari Yehudi valitsee hänet oppipojakseen. Yehudi lupaa opettaa Waltille levitoimisen taidon. "Jos en ole opettanut sinua entämään ennen kuin täytät kolmetoista, voit katkaista kaulani kirveellä. Jos en onnistu täyttämään lupaustani, kohtaloni on sinun käsissäsi."
Mestarin ohjauksessa Walt sukeltaa taikuuden ja 1920-luvun amerikkalaisen showbisneksen ja kiertue-elämän ihmeelliseen maailmaan, jossa jazzilla on myös tärkeä osansa. Näytelmässä musiikista huolehtivat nuoret ja lahjakkaat Verneri Pohjola, Aki Rissanen ja Joonas Riippa.
Mr Vertigon näytelmällisissä päärooleissa nähdään Tero Jartti, Kristiina Halttu ja legendaarinen Tea Ista, josta Smeds on kertonut, että hän oli ensimmäinen näyttelijä, jonka hän oppi lapsena tuntemaan nimeltä.
Hänen äidillään nimittäin oli tapana Finnhitsejä kuunnellessa ja savustellessaan liesituulettimen alla täyttää ristikoita ja siellähän nimi usein esiintyy.