16 syyskuuta 2011

Kaija Kärkinen: "Le Havre aivan ylivoimainen!"
Varmaan kenellekkään ei tullut yllätyksenä Aki Kaurismäen Le Havre-elokuvan valinta Suomen Oscar-ehdokkaaksi.
Helppo päätös oli myös lappilaislähtöiselle laulaja-lauluntekijä Kaija Kärkiselle, joka kuului valintaraatiin.
- Suuri elokuva pienistä ihmisistä. Le Havre oli mielestäni aivan ylivoimainen, Kärkinen hehkuttaa.
Hän pääsi mukaan Oscar-raatiin säveltäjien ja sanoittajien Elvis ry:n edustajana ja näki elokuvan lehdistöennakossa syyskuussa Helsingissä.
Ensimmäisen kerranhan se oli valkokankaalla Suomessa Kaijan syntymäkunnassa Sodankylässä
ja sen elokuvajuhlilla kesäkuussa.
- Työkiireiden vuoksi en päässyt filmijuhlille ja pohjoiseenkin vasta hilla-aikaan, valittelee Kärkinen.
Hän kuitenkin pyrkii käymään Sodankylässä mahdollisimman usein.
- Äiti asuu vielä siellä, ja mökillekin pitää päästä välillä fiilistelemään!
Seuraavan kerran Lappiin hän sanoo saapuvansa viimeistään ensi keväänä "reppu täynnä uusia lauluja" . Nimittäin ensi maanantaina hän aloittaa aviosiippansa Ile Kallion kanssa uuden albumin äänitykset ja sen on määrä ilmestyä vuoden 2012 alussa.
Suomen Oscar-raatiin Kaija Kärkisen lisäksi siihen kuuluivat ohjaaja Aku Louhimies, lavastaja Antti Mattila, äänisuunnittelija ja opettaja Aura Neuvonen, tuottaja Liisa Penttilä, käsikirjoittaja Mika Ripatti, pukusuunnittelija Riitta Röpelinen sekä ohjaaja-käsikirjoittaja Ville Suhonen. Raadin sihteerinä toimi Susanna Shepherd ja puheenjohtajana Tero Koistinen Suomen Filmikamari ry:stä.
Raati teki valintansa katsottuaan kotimaiset teatteriensi-illan saaneet elokuvat ja perusteli valintaansa luonnehtimalla Le Havrea kauniiksi ja ehjäksi elokuvaksi, jonka humaani tarina on muodoltaan ja sisällöltään universaali ja ajaton. Elokuva kuljettaa raadin mukaan myös muassaan monen taiteenalueen historiallisia kerrostumia ja on myös hauska.
PS..."Humaani aikuisten satu vailla kyynisyyden häivääkään eli oikea täsmäisku tähän rahan ja ahneuden syövyttämään nykymenoon. Ja musiikkivalinnat olivat jälleen kerran kohdallaan. Varsinkin Renegadesin Matelot sykähdytti ja koskettava oli myös kohtaus, jossa soi tämä biisi." (JAKE NYMAN, musiikkitoimittaja)