21 syyskuuta 2011

Lapin Kulta...ja korkit kiinni !Amerikkalainen kitaravirtuoosi Bob Brozman liu`utti Lapin Kultaa kitaransa kielillä Rovaniemen Roots`N River Bluesissa vuonna 1996. Tuskin hän tekee sitä uudelleen ensi lauantaina Pohjanhovissa, sillä kaikki lappilaisethan bokotoivat edelleen torniolaisolutta, protestina panimon lakkauttamiselle.
Bobin lisäksi viikonlopun Rootseilla kuullaan kahta muutakin taitavaa kielimiestä Steve Jamesia ja Otis Grandia. Ohjelmasta lisää osoitteessa www.intiaani.fi.
Vaikka taistelu Lapin Kullasta hävittiin, ja tunturipurojen raikkaus-brändi, yritetään vängällä vääntää joksikin huvittavaksi valokennogurmeeksi, jotain kuitenkin jäi.
Ravintolayrittäjä Reijo Angeria nimittäin on tehnyt kulttuuriteon pelastamalla perinteikkään Tornion kaupungihotellin suojiin ison palan vanhaa Pajan vinttiä ja panimon historiaa. Tyylillä
koottu kokonaisuus on laaja ja tutustumisen arvoinen. Tulossa on myös hyvin tehtaan historian tuntevan entisen panimojohtajan Leo Andelinin videomuisteloita.
Hieno homma on myös, että Lapin Kullan panimon vanha osa säilyy. Se on jo ristitty Lapin Kullan Voimalaksi ja sen päägeneraattorina on Elina Stoor.
- Ajatuksena on, että Voimalasta tulee paikka paitsi yrittäjille, myös yhdistyksille, jossa kulttuuritoimijat voivat vapaasti kohdata.
- Nyt odotetaan vain, että kaikki ympäriltä saadaan purettua, niin päästään laittamaan talo toimintakuntoon.

Lapin ystävä ja Pyhä Unplugged-tapahtuman sielu Mato Valtonen luovutti vuonna 1980 kansanedustajille adressin, jossa vaadittiin keskiolutta R-kioskeihin. Vuosi sitten hän pani korkin kiinni ja kirjoitti kirjan Rakkaani Alkoholi.
Madon teoksen huuruiset tarinat kumpuavat iloista, järjettömyyksistä ja
isoista suruista. Kosteimmat ajat hän koki Sleepy Sleeperseissä ja Leningrad Cowboysissa. Kuppia kaatui myös Puna-armeijan kuoron kanssa.
Mato pohtii mikä hänen ja tuon ystävän suhde on ollut, on ja tulee olemaan.
Teoksen nimi kuvastaa kaikkea hauskaa ja luovaa, mitä nautiskelun siivellä on tapahtunut, mutta myös kolikon kääntöpuolta ruoditaan ankarasti.
Suomalaiset ovat maailman korkeimmin koulutettu kansa, jolle on täysin luontevaa kuolla ennenaikaisesti, työllistää puolet poliisivoimista ja tuomioistuimista, täyttää vankilat, hajottaa perheensä ja menettää työpaikkansa ja omaisuutensa viinan kanssa läträillessä.
Mato tarjoaa paljon aineksia itsetutkiskeluun.
Pyhäntunturilta vielä...Kun Andy McCoy keikkui pari viikkoa sitten jurrissa jakkaralla Ruskaswingeissä ja heitteli lavalta herjoja yleisön suuntaan, hänen entinen Hanoi Rocks-kumppani Michael Monroe esiintyi samoihin aikoihin edukseen Ruotsin teeveessä.

Kun katsotte videon, ymmärrätte, miksi hän menestyy paremmin. Mukana on myös hänen uusi kitaristi Dregen, joka sai muutama vuosi sitten Tornion Umpitunnelin sekaisin Backyard Babies-bändinsä kanssa.