04 syyskuuta 2011

Syyskuussa riittää Lapissa festivaaleja!
Kun etelässä kesän jälkeen soitto alkaa hiipua, Lapin tuntureilla soitto soi entistä kiihkeämmin. Festivaaleja riittää syyskuussakin joka viikonlopulle, joten viihdettä riittää niin lappilaisille kuin pohjoiseen tolvaaville ruskaturisteillekkin.
Ruskan odotettu kohokohta Oloksella on Ruskarock & Culture 8.-17.9., jossa rockin seassa on vuosi vuodelta reilumpi ripaus kulttuuria (klassista musiikkia, teatteria, elokuvaa) ja rauhallisempaa fiilistelyä. Luvassa on jälleen kahdelle lauantaille myös herkutteluhetkiä tunnelmallisessa Hirsiravintolassa ja Pallaksen retkiviikko kansallispuiston maisemissa
.
Rockin ja popin nimistä Ruskarockissa mukana ovat Tommi Läntinen, Jippu, Sir Elwoodin Hiljaiset Värit-duo ja Idolsista tuttu Stina Girs. Kaikkien heidän lämppärinä toimii torniolaiskaksikko Jarkko Klemetti & Lauri Rantama.
Kevyttä klassista kuullaan Arja Korisevalta säestäjänään Jouni Somero ja jazzimprovisaatioita Severi Pyysalolta ja Pauli Karilta. Tarjolla on myös Karelia sinfoniaorkesterin konsertti "110th Anniversary of Rachmaninoff's 2nd Piano Concerto" ja Lapin Sotilassoittokunnan viihdekonsertti solistinaan Kai Hyttinen. Huippupianisteista konsertoivat Laura Mikkola ja Maria Männikkö. Lisäksi kuullaan kansainvälisen Lapland Piano Masterclass -kurssin pianisteja ja opettajia. http://lapintapahtumat.fi/ruskarock/
RuskaSwing 8.-10.9 järjestetään Kemijärvellä ja Pelkosenniemen Pyhätunturilla tänä vuonna jo 23.kerran. Se aloitetaan kylän oman tuhlaajapojan rockkitaristi Andy McCoyn taidennäyttelyn avajaisilla. Andy myös esiintyy juhlilla, Hotelli Pyhätunturissa, puoliltaöin lauantaina. Johanna Förstin johtama funksoulpoppoo Jo Stance puolestaan antaa kipinää edellisen, perjantain iltamenoille.
RuskaSwingien perinteisempää poljentoa tarjoavat juhlan taiteellisen johtajan Antti Sarpilan Benny Goodman-tribuutti ja muun muassa mustalaisjazzia soittava Jazz Partout. Mukana on myös Antin ohella toinenkin Suomen kärkipuhaltajista, nimittäin Jukka Perko.
Pohjoista jazzosaamista RuskaSwingissä edustavat AAHO, Terho Keskitapio Trio, Juha Söder Quartet feat. Inga Söder, Raudaskoski Twins, murmanskilainen Metronom ja paikallinen rockbändi Milestone, joka aiemmin tunnettiin nimellä Kouri Group. http://www.ruskaswing.fi/

SompioRock, syksyllä 2009 - "jossain hevon jeerassa" - ensimmäistä kertaa järjestetty - tapahtuma elää ja voi hyvin. Se järjestetään nyt kolmatta kertaa 16.-18.9. vanhan Sompion Kemin-Lapin kylässä, Savukoskella. Paikkana on hotelli Samperin Savotta.

Edellisvuosien tapaan SompioRockin kapellimestarina toimii savukoskelaislähtöinen rytmin sulttaani Zarkus Poussa ja tänä vuonna tapahtumaa tähdittävät blueskitaristi Heikki Silvennoinen säestäjänään ivalolainen Malpractice, sekä ranskalainen kokoonpano Link, jonka Suomen keikasta vastaa Samperin Savotan monivuotinen opas Jerome Tessier.


Lähikuntien bändikirjoa edustavat Putkiradio Band, The Möttöset,

Tre Homones, Crows & Stones ja One More Night.

w

ww.sompiorock.com

Roots´n River Blues- festivaali järjestetään jo 13. kerran Rovaniemellä 23.-24.9.. Tapahtumaa vietetään Hotelli Pohjanhovissa ja Hotelli Cumuluksessa. Akustisen ja sähköisen bluesin lisäksi ohjelmistossa kuullaan niin maailmanmusiikkia,mustalaisjazzia kuin pub-rockiakin.
Syksyn siniset bileet potkaistaan käyntiin Hotelli Cumuluksen (Polar) akustisella klubilla

perjantaina 23.9. Amerikkalainen kitaravirtuoosi Steve James valottaa populaarimusiikin syvimpiä juuria taidokkaalla deltabluesillaan. Pitkän uran aikana soittokumppaneina on ollut John Lee Hookerin, Bo Diddleyn ja Buddy Guyn kaltaisia legendoja. Oman tuotannon lisäksi Steve Jamesia on kuultu useilla kantribluesia esittelevillä kokoelmilla mm. Grammy-nimitetyllä Mississippi Fred McDowell tribuutilla. Illan kruunaa Swing Polaire kiihkeällä mustalaisjazzillaan.Kitaristi Terho Keskitapion ja viulisti Lasse Joametsin taiturointia taustoittaa kitaristi Timo Rehtonen ja basisti Hannu Raudaskoski.
Hotelli Pohjanhovin lauantai 24.9. tarjoaa bluesin ystäville täyslaidallisen juurihoitoa. Maailman arvostetuimpiin putkimiehiin kuuluva Bob Brozman tekee paluun Rovaniemelle 15
vuoden tauon jälkeen. Slidekitaran suvereeni kuningas Bob yhdistelee vauhdikkaassa setissään koko maailmanmusiikin kirjon; maalaisbluesista hawaiji-tunnelmointiin.Länsinaapuria Rootseilla edustaa uumajalainen Mike´s Blue Groove, joka saa erikoisvieraakseen tapahtuman kummisedän Otis Grandin. Bluesin lempeän jättiläisen taitoja ovat hehkuttaneet niin B.B. King kuin Ike Turnerkin, jonka The Rhythm Kings - yhtyeen kitaristina ja orkesterinjohtajana Otis toimi aikoinaan. Illan lopuksi rokkaa oululais-kajaanilainen Prof. Feelbad. Brittiläisen Dr. Feelgoodin henkeen vannovaa viisikkoa johtaa Wristshakers-
kitaristi Keijo ”Kepa” Härkönen.