Juttuni vuodelta 2008!
Nina oli päässyt juuri Sibelius-Akatemiaan ja sai suitsutusta mm.tulevalta opettajaltaan Jukkis Uotilalta. Nyt hän on jo Vuoden Pori Jazz Taiteilija! Jännittävää seurata, mihin vielä ehtineekään. Mutta hyvä muistaa, mistä on lähdetty.
Kuva: Fred Sten/JazzRytmit |
Eikä tässä kaikki. Syksyllä tämä viime kevään ylioppilas aloittaa opiskelun Sibelius-Akatemian jazzosastolla.
- Olen tosi innoissani ja yllättynyt. Olin toinen mukaan otettu laulaja, Nina kertoo iloisena ja syystäkin.
Tunnetusti jazzosastolle pääsy on vaikeaa. Rima opinahjossa on kansainvälisestikin korkealla. Nina pääsi mukaan ainoana laulajana koulun pitkään ohjelmaan, johon viimeksi otettiin muutama vuosi sitten Susanna Hietala Club For Fivesta.
Tänä vuonna hakijoita jazzosastolle oli kaikkiaan hiukan alle sata, joista sisään pääsi kahdeksan.
Sparraaja
Vuosi sitten Torniolainen uutisoi Ninan pääsystä kansainväliseen Lady Summertime-laulukilpailuun Aulangolla. Silloin kilpailujohtaja Osku Rajala puhui vielä ”ei-valmiista, 17-vuotiaasta lupauksesta”. Muutama päivä sitten tämä jazzin monitoimimies, muun muassa Jazzrytmit-lehden päätoimittaja, sanoi Ninasta jo, että ”nuoressa naisessa on kansainvälistä tasoa”.
Lyhyessä ajassa Ninan kohdalla on tapahtunut paljon ja suuren kiitoksen siitä nuori laulajatar antaa Rajalalle.
- Jos minun täytyy nimetä joku löytäjä, se on juuri Osku. Hän on nostanut minua esille ja ollut koko ajan hirveän kannustava. Kritiikkiäkin olen saanut, mutta hyvin rakentavaa.
Keikka Poriin
Lady Summertime-kisassa Ninan sijoitus oli kuudes. Syksyllä hän sai laulunopettajakseen Susanna Söderin ja sen jälkeen hän on kilpaillut Latviassa, Liettuassa ja Virossa. Viimeisimmässä Tallinnan Nõmme Jazzissa hän oli jo kolmas ja se tiesi keikkaa Pori Jazziin.
- Kilpailun puheenjohtajana oli Jyrki Kangas Pori Jazzista. Henkilökohtaisesti hän sanoi, että oli hyvä, että olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hän nimittäin kertoi Tallinnan kilpailun olevan ainoita paikkoja, missä hän voi bongata tuoreita nimiä festivaalille. Hänestä artistien valinta pelkkien satojen demojen perusteella heitä näkemättä oli mahdottomuus.
Pori Jazzissa Nina ja Tallinnan muut mitalistit saavat täyden ylläpidon, pääsevät kuulemaan maailmantähtiä ja saavat muutaman laulun esittämisestä palkkaakin. Nina aikoo laulaa omaa vakio-ohjelmistoaan.
- Minun bravuuri on I`m a fool to want you. Se on jazzballadiversio Tuhon tietä kuljen-tangosta, jota olen laulanut tosi paljon. Yleensä perussetissä ovat myös Annie Rossin Twisted ja Peggy Leen Black coffee. Kaikki omia suosikkeja ja nuo mie aion laulaa Porissa, Nina suunnittelee.
Oman tien kulkija
Tähän asti Nina Höynälän laulajan taival on ollut monella tapaa erikoinen. Hän ei ole koskaan keikkaillut. Hän on vain kilpaillut, eikä omaa yhtyettä ole ollut. Tämän hän sanoo yhdeksi syyksi, miksei häntä ole nähty esiintymässä kotikentällään Kalottjazz & Bluesissa. Hän uskoo kuitenkin, että se toteutuu viimeistään ensi kesänä, sillä Sibelius-Akatemiasta varmasti säestäjiä löytyy.
- Torniossa saatan konsertoida aiemminkin, mutta festivaalikeikoista ensi vuodelle on sovittu alustavasti vain Ylläs Jazz & Blues.
Nina kohdalla on myös poikkeuksellista, että nuori nainen valitsi ykkösjutukseen jazzin iskelmän ja rockin sijaan.
- Aivan pienenä kyllä lauloin kaikkea mitä radiosta tuli. Olin kuulemma aina äänessä ja lauloin paljon Katri-Helenaa ja Souvareita.
- Musiikkiluokilla sitten laulunopettaja Elina Kakko sanoi, että mulla on jazziin sopiva ääni. Kiinnostuin ja aloin kuunnella jazzia ja minua alkoi viehättää hirveästi vanha jazz, Ella Fitzerald ja Louis Armstrong, heidän aikakausi.
- Pikkuvanhalle sielulle jazz sopi ja tällä hetkellä se on mulle sydämen asia, Nina vakuuttaa lisäten, ettei ylenkatso iskelmääkään, jos siitä innostuisi myöhemmin.
Katse syksyssä
Jazzin ohella Nina kertoo kuuntelevansa tällä hetkellä paljon muutakin mustaa rytmimusiikkia. Vanhaa ja uutta, eikä Kalottjazz & Blueskaan ole hänelle outo juttu.
- Varmaan joskus 15-vuotiaana olin eka kertaa. Mulla on ollut tapana käydä Pikisaaren konserteissa. Sieltä on jäänyt mieleen montakin nimeä. Iiro Rantala ja Felix Zenger viime kesänä oli ihan huippu. Ruotsalainen Blacknuss oli loistavan monipuolinen, Lenni-Kalle Taipale ja paljon, paljon muita.
Tällä hetkellä Nina odottaa malttamattomana opintojen alkua Sibelius-Akatemiassa. Pori Jazzin jälkeen on tälle kesälle sovittuna enää yksi hääkeikka. Asunto Helsingissä odottaa ja edessä on viisivuotinen opiskelurupeama.
- Mie aattelin, että otan Sibiksestä kaiken irti. Muusikoksihan voin valmistua, mutta haluan myös laulunopettajan pätevyyden. Luen kaikki mahdolliset pedagogiset jutut, sillä opettaminenkin kiinnostaa, sanoo Nina Höynälä, täynnä elämää ja valmiina uusiin haasteisiin.
Jukkis Uotila (rumpali, pianisti & jazzprofessori) Ninasta:
” Olen tässä kesän aikana ehtinyt toistella Nina Höynälän nimeä, kun minulta on kyselty jazzosastolle otetuista lahjakkuuksista. Jo yli 20 vuotta olen kuunnellut pääsykokeissa nuoria suomalaisia jazzmuusikoita ja täytyy sanoa, että Nina teki lahjakkuudellaan erityisen vaikutuksen. Hän oli minulle ja muille raatilaisille aivan uusi tuttavuus, mutta vakuutti heti kaikki. Hän oli todellinen valopilkku.
Hänen esiintymisensä oli vahvan heittäytyvää ja tulkinnan rytminen käsittely osoitti poikkeuksellista näkemystä. Soundi, fraseeraus ja kappaleiden sisäistäminen myös tekstin osalta todisti jo tässä kehitysvaiheessa harvinaista kypsyyttä. Nina taitaa olla vasta 18-vuotias?
Lahjakkuuden perusteella hänellä, jos kenellä on mahdollisuuksia pitkälle, mutta nuoren ihmisen tulevaisuuteen vaikuttavat niin monet seikat. Mitään ei voi koskaan varmuudella luvata ja kehittyminen huipputekijäksi vaatii paljon työtä ja myös persoonallisuuden on istuttava saumattomasti kokonaisuuteen.”