perjantai 19. helmikuuta 2010

Katsastus Teemalla lauantaina!YLE Teema juhlii 60 vuotta täyttävää Matti Ijästä kevään aikana peräti kymmenen ohjelman kokonaisuudella. Huomisessa Teemalauantaissa nähdään muun muassa ohjaajan legendaarinen kulttielokuva Katsastus klo 21.52, joka on osin kuvattu TornioHaaparannalla.
Katsastus kertoo ijäsmäisen komedian keinoin kolmen suomalaisen miehen vanhenemisesta ja viimeisestä uhosta tilanteessa, jossa mennyt on jätettävä ja uusi aloitettava.
Keskipisteessä ovat pohjoisen pikkukaupungin häät ja auton katsastus Haaparannalla. Miehet ovat Viltteri (Vesa Vierikko), Öövini (Sulevi Peltola) ja Junnu (Markku Maalismaa). Elokuvan vahva nainen on Viltterin morsian Mallu (Kaija Pakarinen).
Katsastus sai ensiesityksensä YLE TV1:ssä vuonna 1988 ja huomenna se esitetään uutena, alkuperäiseltä filmiltä restauroituna kopiona.
Tv-elokuva perustuu Joni Skiftesvikin novelleihin ja Matti Ijäksen elokuvien fanitapaamisessa Helsingissä kuun alussa Haukiputaan Martiniemestä lähtöisin oleva kirjailija kertoi, että Katsauksen taustalla on tosi tarina.
" Vuosi taisi olla 1967. Lukioaikainen kaveri tuli Göteborgista käymään kesälomalla kotonaan. Hän pyysi minut mukaan Haaparannalle, sillä auto piti katsastaa. Kolme insinööriä päästeli katsastusasemalla hörönauruja, eikähän autorämä läpi mennyt. Päätettiin palata kotiin, mutta ei me päästy autolla Tornion tullista, koska kaverilta puuttui todistus, että oli Ruotsissa töissä. Yritettiin saada yhtä autohajottamoa kirjoittamaan valetodistus, mutta eihän se onnistunut. Sitten keksittiin, koukataann Ylitornion tullin kautta ja niin päästiin rajan yli.
Eikä tässä kaikki. Yhtäkkiä Kemin ja Oulun välillä huomataan, että tien laidassa huitoo hätääntyneen näköinen mies. Pysäytetään ja hän kertoo, että vaimo on viimeisillään, eikä hänen tilaamaa taksia kuulu. Ei muuta kuin eukko kyytiin ja sairaalaan Kemiin. Kaiken päälle vielä. Vähän ajan päästä sairaalaan ilmaantuu myös taksikuski, joka syyttää meitä kovaan ääneen kyytin varastamisesta ja luvattomasta taksitoiminnan harjoittamisesta."