19 helmikuuta 2010

Rollareiden luottomiehet panevat jazziksi! Norrbotten Big Bandin kapellimestari Tim Hagans on hyödyntänyt kiitettävästi suhteitaan ja tuonut pohjoisen paukkupakkasiin pääasiassa jenkeistä alan huippumuusikoita. Vuosia on kuiskuteltu myös Stingin tulosta, mutta maltetaan.
Maaliskuussa yhtye lähtee kiertueelle Rolling Stones-projektin kanssa. Vierailevina solisteina ovat saksofonisti Tim Ries ja laulaja Bernard Fowler, jotka ovat kuuluneet veteraanibändi Rolling Stonesin "kiertuekalustoon" jo vuosikymmeniä.
Molemmat ovat ammattilaisia, joihin luotetaan. Herrojen nimet eivät sano paljoa, mutta kun alatte plarata levyhyllyänne, varmasti heihin törmäätte. Itse löysin esimerkiksi laulaja Fowlerin nimen paitsi Rollareiden soololevyiltä, myös Materialin, Herbie Hancockin ja Sly & Robbien pitkäsoitoilta.
Norrbotten Big Bandin kiertueohjelmisto nojaa Tim Riesin kahteen viimeiseen albumiin The Rolling Stones Project ja Stones World, joilla kuullaan Rollareiden musiikkia uusina jazzsovituksina.
Tarina kertoo, että Timin yhteistyö Rolling Stonesin kanssa alkoi, kun hän oli soittamassa Valkoisessa Talossa toisen pillimiehen Bill Clintonin kanssa. Hän sai puhelinsoiton kännykkäänsä ja kutsun yhtyeen puhallinsektioon. Elettiin vuotta 1999. Sen jälkeen hän onkin ollut mukana kaikilla Rollareiden kiertueilla. Niiden aikana alkoi kypsyä myös ajatus yhtyeen biisien uudelleensovittamisesta. Sitä ei ole paljon tehty verrattuna esimerkiksi Beatleseihin.
Ensiksi Tim kokeili Alternative Side-soolollaan Moonlight mile-biisin kuorruttamista löysällä jazzfiiliksellä ja kun se toimi, oli aika kokonaisen pitkäsoiton. The Rolling Stones Project- levylleen (2005) hän valikoi nimekkään soittajakaartinsa aina biisin mukaan ja eri puolilla. John Scofieldin hän nappasi Satisfactioniin New Yorkissa, Bill Frissellin Waiting on a friendiin Munchenissä ja Los Angelesissa hän pyysi mukaan studioon Rollareista Charlie Wattsin. Paikalle astelivat kuitenkin myös Keith Richards ja Ronnie Wood. Slippin` away-biisiin kaikki kolme pääsivätkin soittamaan Cheryl Crown vastatessa laulusta. Levyn helmeksi nousee kuitenkin Honky tonk woman, jonka kruunaavat Keithin kitarasoolo ja Larry Goldingsin Hammond B3-urut.
Kaikkiaan levyllä vieraili 27 tunnettua muusikkoa, mutta seuraavalle Stones World-albumillaan Ries laajensi spektriä. Hän hyödynsi Rollareiden maailmankiertueita ja nyt muusikoita on matkassa 70 eri puolilta maapalloa. Kaikkien Rollareiden lisäksi Stones World-levyllä kuullaan muun muassa portugalilaista Ana Mouraa, brasililaista Milton Nascimentoa ja japanilaista Terumasa Hinoa, joten raa`at Mick Jagger-Keith Richards-biisit saavat aivan uuden, eksoottisen elämän.
Miltä sitten Tim Riesin Rollari-sovitukset kuulostavat Norrbotten Big Bandin soittamana, sen voit tsekata Tornionlaaksossa 8.3. Mataringissa ja 12.3. Haaparannalla (ja Oulussa 13.3.).
Tim Ries & Bernard Fowler: Under my thumb: http://www.youtube.com/watch?v=8Cw_4sofCe0