torstai 25. helmikuuta 2010

Rajatonta soittoa pelimannin penkiltä !

Kansanmusiikki soi kaikkialla Haaparannalla ja Torniossa 5.-7. maaliskuuta. Neljättä kertaa järjestettävä Rajatonta soittoa/Gränslöst spelande-tapahtuma kokoaa tällä kertaa paikalle ennätykselliset kuusikymmentä pelimannia.
- Olen aika ylpeä saavutuksesta, sillä tulossa on porukkaa Suomesta, Helsinkiä ja Ivaloa ja Ruotsin puolelta, Skoonea ja Kiirunaa myöten, kertoo tapahtuman puuhamies, musiikinopettaja ja muusikko Sven Keskitalo tyytyväisenä.
Tällä kertaa Rajatonta soittoa-tapahtuma on lyönyt hynttyyt yhteen suomalaisten Pirunkeuhkopäivien kanssa ja pelimannit musisoivat eri puolilla vanhainkodeissa, kauppakeskuksissa ja konserteissa.
Eniten Keskitalon mieltä lämmittää kuitenkin se, että hanuri- ja viulukursseille on jo ilmoittautunut nuoria soittajia kymmenittäin, joten innostus kansanmusiikkiin elää vahvana.
Viime vuonna kansanmusiikkitapahtuman nimivieras oli Jord-yhtye Pajalasta. Tällä kertaa tapahtumaa tähdittävät pitkänlinjan suosikit J.P. Nyströms ja Tallari.
Ruotsin Malmivaarasta oleva J.P.Nyströms on pitänyt yhtä yli 30 vuotta. Takana yhtyeellä on tuhansia keikkoja, neljä loppuunajettua bussia, ja kilometreissä mitaten maailma on kierretty 16 kertaa ympäri.

Ikuisiksi amatööreiksi itseään tituleeraava kaveriporukka myy yhä mennen tullen Luulajan kulttuuritalon, puhumattakaan Tukholman konserttitalosta, jonka se on täyttänyt usein uskollisella yleisöllä.
Alussa J.P. askelsi vahvasti esikuvansa Norrlåtarin jalanjälkiä, mutta vuosien kuluessa mukaan on tullut vaikutteita muualtakin. Iloiset spontaanit valssin ja polkan askelkuviot ovat saaneet rinnalleen jatsipyrähdyksiä ja klassisia viulusovituksia. Aina heillä on ollut mukana myös Suomi-osasto, josta on huolehtinut yleensä Pajalan Frank Sinatra Anders Aasa. Omiakin lauluja on syntynyt. Niistä ehdoton helmi on laulaja Svante Lindqvistin Min längtan hem är större än jag tror.
Kaustislainen Tallari koostuu kovan luokan ammattilaisista, joista Antti Hosioja opettaa kaksirivisen soittoa Rajatonta soittoa-tapahtumassa. Musiikillisesti yhtye hallitsee kansanmusiikin laajalti ja se maustaa soittoaan harvinaisilla instrumenteilla kuten jouhikko ja nyckelharppa. Viimeiset viisi vuotta Tallarissa on vaikuttanut myös Idols-finalisti Pauliina Kumpulainen. Laulun lisäksi hän taitaa haitarin, kanteleen ja harmonin soiton.
6.3. kl 12-15.30 (svensk tid) Folkmusik/ På Gränsen-köpcentret - Rykäys, OHO, Oulun Pammaus, Teijo Aho, Veikkolan Papat m fl
6.3. kl 19 (svensk tid) Konsert/Gammeldans- J.P.Nyströms, Tallari m fl, Folkets Hus, Haparanda
7.3. kl 13 (svensk tid) Spelmanskonsert (Deltagarna från kurser), Musikhuset, Torneå